Kripto
StoryEditor

Ripple dobio slučaj protiv SEC-a, sud odlučio da XRP nije vrijednosni papir

15. Srpanj 2023.

Ripple Labs ostvario je pobjedu na Okružnom sudu SAD-a u južnom okrugu New Yorka 13. srpnja jer je sutkinja Analisa Torres presudila u korist tvrtke u slučaju koji je iznijela Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) koja datira iz 2020. godine.

Prema dokumentima podnesenim 13. srpnja, sutkinja Torres odobrila je skraćenu presudu u korist Ripple Labsa da XRP token nije vrijednosni papir.

Tužba SEC-a nastojala je prisiliti Ripple da prestane nuditi svoj XRP token pod pretpostavkom da je XRP ‘security‘ i stoga zahtijeva dodatnu regulaciju.

– Prijedlog tuženika za skraćenom presudom odobren je u pogledu programske prodaje, ostalih distribucija i prodaje Larsena i Garlinghousea, te odbijen u vezi s institucionalnom prodajom – piše u dokumentu o presudi.

Slučaj protiv Ripplea traje od prosinca 2020. kada je SEC tužio tvrtku i njezina dva glavna direktora, Brada Garlinghousea i Chrisa Larsena, zbog optužbi da tvrtka nudi neregistrirane vrijednosne papire.

U protekle tri godine, slučaj je imao dosta dramatičnih intriga, uključujući objavljivanje ‘Hinmanovih dokumenata‘ i stalni prkos pred optužbama SEC-a od strane Garlinghousea.

Cijena XRP-a eksplodirala je za čak 16 posto u nekoliko minuta nakon izvješća. XRP je ponovo ušao u pet najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji i trenutno trguje po cijeni od 0,82 dolara, čime je ostvario porast od 75 posto u posljednja 24 sata.

Ova presuda mogla bi postaviti presedan za cijelu kripto industriju u SAD-u. Posljednjih mjeseci regulatorno okruženje bilo je značajno narušeno, gotovo svakodnevno izlazile su negativne vijesti o provedbenim potezima SEC-a protiv mnogih aktera u kripto industriji.

Vrhunac je dosegnut kada je SEC tužio Binance i Coinbase, tvrdeći da više od desetak kriptovaluta navedenih na njihovim platformama pripada klasi vrijednosnih papira.

Iako je kripto zajednica u prošlosti imala vrlo oštar stav prema Rippleu, kada je neprijatelj broj jedan (SEC) u pitanju, svi slave odluku suda. Upravo iz razloga što će postaviti presedan u budućim slučajevima regulatora protiv kripto tvrtki.

Mnogi bi se složili ako XRP nije ‘vrijednosni papir‘, onda niti jedna kriptovaluta ne pripada toj klasifikaciji.

01. svibanj 2024 19:34