Kripto
StoryEditor

Robinhood želi otkupiti svoje dionice od Sama Bankman-Frieda

09. Veljača 2023.

Robinhood Markets priopćio je u srijedu da će pokušati otkupiti dionice koje je kupio bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried, budući da je njegovih 7,6 posto udjela u kompaniji i dalje sporan čimbenik kaznenom slučaju Bankman-Frieda.

Kupnja bi uklonila smetnju dioničarima, izjavio je izvršni direktor kompanije Vlad Tenev u razgovoru s investitorima i analitičarima. Dodao je kako je kupnju približno 55 milijuna dionica već odobrio upravni odbor tvrtke.

Dionice Robinhooda porasle su nakon objave, za više od pet posto na oko 11 dolara u post-market trgovanju. Dok tvrtka surađuje s Ministarstvom pravosuđa, Robinhood nije iznio vremenski okvir kada bi kupnja mogla biti dovršena.

- Budući da nema puno presedana za ovakve situacije, ne mogu predvidjeti koliko će to trajati – kazao je Tenev.

Bankman-Fried i suosnivač FTX-a Gary Wang kupili su dionice Robinhooda u svibnju prošle godine putem holding tvrtke pod nazivom Emergent Fidelity Technologies. Sudski dokument podnesen u prosincu prošle godine otkrio je da su Wang i Bankman-Fried uzeli kredite u ukupnom iznosu od 546 milijuna dolara od Alamede Research, trgovačke tvrtke Bankman-Frieda, za kupnju dionica.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je prošlog mjeseca da je preuzelo skrbništvo nad tim dionicama, koje su u vrijeme kada su bile osigurane vrijedile oko 450 milijuna dolara. Međutim, ugašeni kripto zajmodavac BlockFi također se pokušava dočepati dionica Robinhooda, tvrdeći da su mu obećani pod uvjetima sporazuma sklopljenim u studenom prošle godine.

Prihodi od kriptovaluta ‘zahladili‘

Nedavno su odvjetnici Sama Bankman-Frieda podnijeli zahtjev za zadržavanje dionica, tvrdeći da su mu potrebne da plate njegovu kaznenu obranu.

Tvrtka je također izvijestila da su prihodi od kriptovaluta na njezinoj trgovačkoj platformi ‘zahladili‘ jer su cijene potonule u posljednjim mjesecima prošle godine, spustivši se za 24 posto na 39 milijuna dolara u posljednjem kvartalu prošle godine, navodi se u priopćenju. 

Robinhood je istaknuo pokretanje svog digitalnog self-custody novčanika, za koji je rekao da se uvodi za više od milijun korisnika. Iz tvrtke su rekli da lansiranje Robinhood Walleta označava širenje na međunarodna tržišta jer ‘osnažuje korisnike širom svijeta da skrbe o vlastitom kriptu‘.

Tvrtka je objavila da se ukupan iznos imovine pod nadzorom na njezinoj platformi smanjio četvrto tromjesečje zaredom na 62 milijarde dolara s 98 milijardi dolara prije godinu dana. Iznos kriptovaluta na platformi potonuo je 62 posto, na 8 milijardi dolara u usporedbi s 22 milijarde dolara.

Iako je kripto poslovanje prigušeno u posljednjem tromjesečju prošle godine, tvrtka je rekla da je ohrabrena onim što je vidjela u smislu aktivnosti od početka ove godine jer su kripto cijene pokazale znakove oporavka.

- I dalje mislimo da je kripto ovdje da ostane. Nastavljamo ulagati u ovaj prostor i stvarno smo optimistični - rekao je financijski direktor Robinhooda Jason Warnick.

03. svibanj 2024 13:02