Kripto
StoryEditor

SAD-u trebaju jasne smjernice za kripto industriju ako želi zadržati tehnološko vodstvo

01. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Izvršni direktor Coinbasea ponovno je pozvao američke regulatore da jasno iznesu svoje stajalište o kripto industriji i izmijene trenutne politike. Ako se to ne učini, inovacije bi se mogle dogoditi izvan SAD-a, prema riječima Briana Armstronga.

- Za američko tehnološko vodstvo i nacionalnu sigurnost važno je da se ova industrija izgradi (barem djelomično) u Americi - rekao je Brian Armstrong, dijeleći nedavnu objavu u kojoj je dalje detaljno opisao svoje mišljenje.

Ne uspijevajući se složiti s kripto pravilima u državi, Armstrong tvrdi da bi druge zemlje, posebno Kina, mogle preuzeti vodstvo.

- Kina ima za cilj izravno izazvati američki dolar i njegovu ulogu u globalnoj trgovini - napisao je, dodajući da je izgradnja dijela industrije u Americi pitanje nacionalne sigurnosti.

Posebno je spomenuo sedam drugih globalnih financijskih moćnika, uključujući Veliku Britaniju, Ujedinjene Arapske Emirate, Brazil, Japan, Europsku uniju, Australiju i Singapur koji se ‘natječu da postanu kripto središta‘.

Coinbase već dugo vodi bitku s Komisijom za vrijednosne papire (SEC) nakon što je regulator kripto mjenjačnici izdao tzv. wells notice ranije ove godine.

Prema tadašnjim izvješćima, očekivalo se kako će SEC poduzeti korake protiv kompanije zbog njezinih usluga stakinga. Kraken, još jedna kripto mjenjačnica sa sjedištem u SAD-u, također je pogođena novčanom kaznom od 30 milijuna dolara za svoju uslugu stakinga, koja je prisilila tvrtku da zatvori ponudu stakinga za američku klijentelu.

Druge kripto tvrtke izrazile su sličnu zabrinutost, uključujući izvršnog direktora Ripplea Brada Garlinghousea, koji je nedavno rekao da će ‘zbunjujući‘ propisi u SAD-u potaknuti tvrtke na odlazak u inozemstvo.  

Kao i Garlinghouse, Armstrong je također istaknuo potrebu za regulatornom jasnoćom u SAD-u.

Dodao je da Coinbase redovito traži od kreatora politike i regulatora ‘regulatornu jasnoću potrebnu kako bi se osigurala zaštita potrošača i prepoznao potencijal koji ima kripto‘.

Kripto zakoni izvan SAD-a

Dok SAD nastavlja dogovarati svoj pravilnik, kripto zakonodavstvo se uvelike uspostavlja u inozemstvu.

Europa je, na primjer, upravo izglasala svoj najnoviji kripto pravilnik pod nazivom Tržišta kripto imovine (MiCA), koji daje jasne smjernice za tvrtke koje djeluju u kripto i blockchain okruženju.

Povjerenica SEC-a Hester Peirce rekla je da bi MiCA čak mogla poslužiti kao model za zakon u SAD-u.

U Hong Kongu se također očekuje da će vlasti dopustiti ulaganja retail ulagača od 1. lipnja, a neki stručnjaci sugeriraju da Peking želi koristiti teritorij kao poligon za ponovno otvaranje i dopuštanje kripta u Kini.

23. travanj 2024 20:54