Kripto
StoryEditor

Sam Bankman-Fried htio platiti Trumpu pet milijardi dolara da se ne kandidira za predsjednika

03. Listopad 2023.
Sam Bankman-Fried

Nova otkrića o Samu Bankman-Friedu (SBF), osramoćenom osnivaču i bivšem izvršnom direktoru sada bankrotirane kripto mjenjačnice FTX, izlaze na vidjelo kako se njegovo suđenje brzo približava. Ovaj put objavljeno je da je razmišljao o plaćanju bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da se ne kandidira za predsjednika.

U intervjuu za CBS News 60 Minutes, Michael Lewis, autor knjige ‘Going Infinite: The Rise and Fall of a New Tycoon‘, nove knjige koja dokumentira kripto putovanje SBF-a, rekao je da je osnivač FTX-a razmišljao o plaćanju Trumpu 5 milijardi dolara kako bi se suzdržao od kandidature za predsjednika jer je vjerovao da je političar prijetnja demokraciji.

SBF razmišljao o plaćanju Trumpu da se ne kandidira za predsjednika

Lewis je otkrio da je SBF želio pomoći Mitchu McConnellu, republikanskom vođi američkog Senata, u financiranju republikanskih kandidata koji su bili u sukobu s Trumpom. Plan je bio donirati milijune dolara za odabir političara koje je McConnell smatrao prikladnima za upravljanje SAD-om.

Nakon određenog sastanka s McConnellom, SBF je dao desetke milijuna za podršku republikanskim kandidatima, od kojih većina sadašnje uprave FTX-a pokušava vratiti sredstva. Bivši izvršni direktor također je planirao donirati više tijekom predstojećih američkih izbora 2024. godine.

SBF smatra da Trump pripada na popis egzistencijalnih rizika koji će potkopati demokraciju, a zaslužuje da ga se zaustavi, pa je razmišljao o tome da plati Trumpu da se ne kandidira i pitao koliko bi to moglo potrajati. Lewis je istaknuo da SBF nije siguran da je 5 milijardi dolara kao odgovor na njegove upite došlo izravno od Trumpa ili da je njegova predložena strategija legalna.

Međutim, SBF se nije mogao izvući s planom jer se FTX urušio i bankrotirao dok su razgovori trajali.

Naređeno mu da ne krivi FTX-ovog savjetnika

Najnovija objava dolazi u trenutku kada se SBF priprema za suđenje u Metropolitan Detention Centru u Brooklynu. Njegov postupak započet će 3. listopada odabirom porote, dok suđenje počinje 4. listopada.

U nedavnom preokretu, sudac Lewis Kaplan naredio je bivšem izvršnom direktoru i navodnom prevarantu Samu Bankman-Friedu da odustane od okrivljavanja FTX-ovog savjetnika za nedolično ponašanje koje je dovelo do propasti tvrtke kako ne bi zbunilo porotu.

25. travanj 2024 00:17