Kripto
StoryEditor

Savjeti i prakse za čuvanje kriptovaluta

24. Kolovoz 2022.

Prečesto slušamo priče o ljudima koji gube kriptovalute zbog hakiranja, pokušaja krađe identiteta ili jednostavnog gubitka pristupa svojim novčanicima. U ovom ćemo članku opisati skup snažnih sigurnosnih navika koje će korisnicima pomoći da čuvaju svoje kriptovalute cijeli život.

Not Your Keys, Not Your Crypto

Recimo da planirate držati svoje nedavno kupljene kriptovalute još mnogo godina. Samo-skrbništvo (self custody) je ključno, jer to znači da jedina osoba koja može pristupiti vašem računu i imovini ste vi.

Svaki put kada stvorite novčanik, generirate privatni ključ, zajedno s odgovarajućim javnim ključem. 

Javni ključevi rade kao adresa nositelja, vidljivi svima za primanje tokena (baš kao što svatko može podijeliti svoju adresu e-pošte za primanje poruka). Istodobno, privatni ključ potreban je za pristup sredstvima koja se drže na javnoj adresi i utvrđivanje stvarnog vlasništva nad imovinom. Zamislite privatni ključ kao lozinku za pristup vašem računu e-pošte.

Budući da su privatni ključevi obično izrađeni od dugog niza znakova, seed phrase koristi se kao zamjena za novčanike kriptovaluta prilagođeni korisniku. Vaš seed phrase vaš je privatni ključ u drugom formatu i sastoji se od 12-24 slučajne riječi koje generira vaš novčanik kada ga postavite. Seed phrase poznat je kao mnemonička fraza ili fraza za oporavak.

Vlasnik novčanika nikada ne bi trebao dijeliti svoj seed phrase ni sa kim drugim. U slučaju da ga izgubi, većinu vremena njihove kriptovalute zauvijek se gube. Svaka treća strana koja dobije pristup seed phraseu novčanika stekla bi kontrolu nad imovinom.

Sigurnosno kopiranje vaših privatnih ključeva

Uvijek zapišite seed phrase i pohranite ga na sigurno mjesto s kojeg ga samo vi možete dohvatiti. Ne kopirajte ključeve u oblaku i ne šaljite ih sebi mailom, jer se mogu lako hakirati.

Koristite hardverski novčanik

Hardverski novčanici su uređaji koji pohranjuju vaše privatne ključeve i nikada nisu povezani s internetom. Hardverski novčanici idealni su za dugotrajno skladištenje i gotovo ih je nemoguće hakirati.

Sigurnost mreže

Koristite VPN kada koristite javnu internetsku vezu. Često provjeravajte svoj kućni usmjerivač, jer nikada ne znate pokušavaju li se vaši susjedi provući kroz vašu vezu.

Zaštita maila

Ako napadač kompromitira vaš račun e-pošte, može brzo oporaviti ili promijeniti lozinke za pristup vašem računu kripto mjenjačnice. Jedan jednostavan savjet je uklanjanje svih sigurnosnih kopija e-pošte i telefonskih brojeva koji se koriste za provjeru. Umjesto toga, omogućite dvofaktorsku provjeru autentičnosti (2FA). Također možete koristiti fizički hardverski uređaj, koji se naziva i sigurnosni ključ, tako da hakeri moraju ukrasti uređaj kako bi ugrozili račun.

Razmislite o korištenju šifrirane e-pošte kao što je Protonmail. Čuvajte se phishing mailova i drugih poruka sumnjivog podrijetla, posebno onih koje sadrže veze ili privitke.

Koristite jedinstvene lozinke

To se odnosi na svaku pojedinačnu mjenjačnicu koju koristite. Jednostavno rješenje je koristiti upravitelj lozinki kao što je 1Password ili LastPass i često mijenjati glavnu lozinku. Osim toga, možete koristiti generator slučajnih lozinki za stvaranje jakih lozinki koje uključuju kombinacije brojeva, velikih i malih slova i posebnih znakova.

Sigurno surfanje

Čuvajte se zlonamjernih proširenja preglednika i nemojte spremati lozinke u pregledniku. Označite kripto stranice koje često koristite kako biste izbjegli lažne web stranice koje izgledaju slično stvarnima i koristite preglednike usmjerene na privatnost poput Bravea.

Čuvajte se SIM zamjena

Zamjena SIM-a zlonamjerna je radnja putem koje haker namjerava prebaciti mobilnu uslugu svoje žrtve na SIM karticu koju posjeduje. Haker koristi vještine socijalnog inženjeringa kako bi prevario tvrtku za mobilne usluge i pretvarao se da je žrtva. Haker tada dobiva pristup svim uslugama ili računima s oporavkom SMS-om ili e-poštom. Da biste izbjegli zamjene SIM kartica, postavite PIN od 6 do 8 znamenki putem davatelja usluga koji mora biti unesen da biste učinili bilo što s vašim računom.

Sigurnost kripto mjenjačnica

Koristite trezore koji su zaključani s vremenskim ograničenjem. Preporučuje se da stvorite popis 'sigurnih' adresa kako biste bili sigurni da samo novčanici koje kontrolirate mogu primiti vaša sredstva. Na taj način, ako je vaš račun ugrožen, to će vam kupiti dragocjeno vrijeme da povratite kontrolu nad računom.

Minimiziranje rizika hakiranja pružit će vam mir. Možda vam sada nije toliko stalo, ali veliki dobici mogu lako nestati ako se sigurnost pohrane ne shvati ozbiljno. Samo-skrbništvo je ono za što je kripto napravljen.

26. travanj 2024 00:06