Kripto
StoryEditor

SEC dao zeleno svjetlo Nasdaqu za listanje opcija za BlackRockov bitcoin ETF

24. Rujan 2024.

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) odobrila je promjenu pravila koja Nasdaqovoj međunarodnoj burzi vrijednosnih papira omogućuje uvrštavanje i trgovanje opcijama na iShares Bitcoin Trust (IBIT), BlackRockovom bitcoin ETF-u.

Odluka označava još jedan korak u proširenju asortimana izvedenih proizvoda povezanih s bitcoinom, pružajući ulagačima dodatne alate za upravljanje izloženošću najvećoj kriptovaluti na svijetu.

BlackRock je tražio odobrenje za takvo uvrštenje od ožujka ove godine nakon odobrenja regulatora za više bitcoin ETF-ova u SAD-u.

Odobrenje SEC-a uslijedilo je nakon nekoliko amandmana koje je podnio Nasdaq, a koji su nastojali riješiti zabrinutost zbog tržišne manipulacije i pretjeranog preuzimanja rizika na novonastalom tržištu kripto opcija.

Slijedi nekoliko zahtjeva za izmjenom izmjena pravila kako bi se omogućilo uvrštavanje opcija povezanih s bitcoin i ethereum ETF-ovima u SAD-u, koji su se suočili s otporom zbog zabrinutosti oko stabilnosti tržišta.

Ključni amandman postavlja ograničenja pozicija i izvršenja za opcije na IBIT-u na 25.000 ugovora, što burza opisuje kao ‘izuzetno konzervativno’ s obzirom na veličinu tržišta i likvidnost zaklade, pokazuju zapisi SEC-a.

Opcije na IBIT-u bit će fizički namirene, nudeći zaštitu za ulagače koji žele upravljati rizicima povezanima s bitcoinom.

BlackRockov ETF, koji prati cijenu bitcoina, privukao je značajnu pozornost malih i institucionalnih ulagača otkako je pokrenut početkom ove godine, postavši jedan od najlikvidnijih proizvoda povezanih s bitcoinom na američkom tržištu.

Unatoč odobrenju, potez SEC-a dolazi usred stalne zabrinutosti o potencijalnim rizicima povezanim s kripto izvedenicama.

Pisma s komentarima dostavljena tijekom postupka pregleda istaknula su zabrinutost zbog volatilnosti tržišta i šire integracije kriptovalute u tradicionalna financijska tržišta. Neki su pozvali SEC da odgodi odobrenje dok se tržište bitcoina dodatno ne stabilizira.

U svakom slučaju, SEC je utvrdio da bi nadzorni mehanizmi burze, uključujući nadzor u stvarnom vremenu i međutržišne sporazume o dijeljenju nadzora s CME-om, bili dovoljni za odvraćanje od manipulacije

24. rujan 2024 17:02