Kripto
StoryEditor

SEC nazvao zahtjeve BlackRocka i Fidelitya za spot bitcoin ETF neadekvatnim

03. Srpanj 2023.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) priopćila je da je val zahtjeva za spot bitcoin ETF podnesenih ovog mjeseca neadekvatan, prema izvješću Wall Street Journala.

Pozivajući se na pojedince upoznate s tim pitanjem, izvješće WSJ-a od petka tvrdi da je regulator rekao da zahtjevi nisu dovoljno jasni. To je upečatljivo otkriće jer je nedavno prijavu za bitcoin ETF podnio najveći svjetski upravitelj imovinom BlackRock.

Neimenovani izvor rekao je da SEC ne misli da su podnositelji zahtjeva za bitcoin ETF bili dovoljno konkretni o tome kako će upravljati ‘sporazumom o dijeljenju nadzora‘. Cilj je sporazuma odvratiti od prijevara i manipulacija osiguravanjem da izdavatelj fonda prati aktivnost trgovanja na tržištu, klirinšku aktivnost i identitet klijenta. Do sada je SEC rekao da su svi zahtjevi za bitcoin ETF-a u tom pogledu zakazali.

Ulazak BlackRocka u utrku uzrokovao je skok cijene bitcoina, a brojni drugi glavni upravitelji fondova slijedili su taj primjer. Prošli tjedan je velika američka tvrtka Fidelity također podnijela zahtjev. Invesco, Wisdom Tree, Valkyrie i Bitwise također su poslali slične prijave.

Spot bitcoin ETF još ne postoji u SAD-u jer ga SEC ne želi odobriti. Regulator tvrdi da je cijena bitcoina otvorena za manipulaciju.

No, ulagači žele pristup takvom proizvodu jer bi im to omogućilo da se uključe u bitcoin bez potrebe za skrbništvom nad imovinom, prema mišljenju stručnjaka.

Fidelity je u svojoj prijavi tvrdio da će proizvod pomoći investitorima koji žele u ulagati u kripto svijetu, bez rizika povezanih sa skrbništvom.

No, pomalo ironično, SEC je prošlog tjedna odobrio prvi bitcoin futures ETF sa polugom, Volatility Shares 2x Bitcoin Strategy ETF (BITX), na burzi BZX Chicago Board Options (CBOE) u utorak.

Kako futures proizvod, još uz to s polugom, više ‘štiti‘ američke investitore od samog spot ETF-a? To samo zna predsjednik SEC-a Gary Gensler.

07. svibanj 2024 04:47