Kripto
StoryEditor

SEC traži više vremena za odgovor na poziv Coinbasea o donošenju jasne kripto regulative

14. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Američki regulator za vrijednosne papire (SEC) zatražio je još četiri mjeseca kako bi pružio odgovor na zahtjev Coinbasea za kripto regulatornom jasnoćom.

U pismu od 13. lipnja podnesenom Žalbenom sudu SAD-a, Komisija za vrijednosne papire i burze rekla je da joj je potrebno dodatnih 120 dana da odgovori na zahtjev Coinbasea da usvoji nova pravila i pruži dodatnu jasnoću o zakonima koji reguliraju kripto.

Pismo je predstavljalo reakciju na sudski nalog od 6. lipnja SEC-u, koji je zatražio od regulatora da se obrati negira li donošenje pravila ili mu je potrebno više vremena za odgovor.

SEC je priopćio kako ‘nije odlučio koju će akciju poduzeti u cijelosti ili djelomično‘ i ustvrdio kako zahtjev Coinbasea za rješenjem o sudskom nalogu ‘nema nikakvu vrijednost‘.

Regulator je tvrdio da peticiju ‘treba odbiti‘, ali predviđa da će moći dati preporuku o peticiji Coinbasea za donošenje pravila ‘u sljedećih 120 dana‘.

Kao odgovor na pismo, glavni pravni službenik Coinbasea Paul Grewal obavijestio je svojih 40.000 sljedbenika na Twitteru da je SEC ponovio ‘zabludu‘, te tek treba odlučiti o bilo kakvoj novoj regulativi.

Dodao je kako se u pismu ignoriraju jasne izjave predsjednika SEC- a Garyja Genslera kako SEC ‘nema nakanu izdavati nova pravila‘.

- SEC umjesto toga objedinjuje dokaze odluke koju te izjave pružaju s argumentom da su izjave same po sebi odluka -kazao je Grewal.

- Oni se odbijaju obvezati na bilo koji krajnji rok unatoč izričitom nalogu Suda - dodao je Grewal.

Sudski nalog SEC-u došao je istog dana kada je regulator tužio Coinbase zbog ponude neregistriranih vrijednosnih papira i vođenja neregistrirane burze vrijednosnih papira.

01. svibanj 2024 00:04