Kripto
StoryEditor

SEC započinje službeni pregled zahtjeva za bitcoin spot ETF

17. Srpanj 2023.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) službeno je priznala da je primila zahtjeve za bitcoin spot ETF od tradicionalnih financijskih institucija, uključujući BlackRock i Fidelity. Iako sama potvrda ne ukazuje na odobrenje regulatora ili odbijanje zahtjeva u tijeku, ono predstavlja značajnu prekretnicu u postupku podnošenja zahtjeva.

Kripto nadilazi valute

Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka, rekao je da upravitelj imovinom mora demokratizirati pristup ulaganjima dok uspoređuje bitcoin ETF-ove s pojavom ETF-ova koji ulažu u zlato. Prema Finku, BlackRockov pohod na kripto usklađen je s ciljem razvoja jednostavnih i isplativih investicijskih proizvoda.

Fink je napomenuo da bi ulaganja u kriptovalute mogla diverzificirati portfelj investitora, dodajući da je ova klasa imovine zabilježila povećanu potražnju globalnih klijenata.

– Kriptovalute imaju diferencirajuću vrijednost u odnosu na druge klase imovine, ali što je još važnije, međunarodna je, te nadilazi bilo koju valutu – rekao je Fink.

Fink je nekada bio istaknuti kritičar industrije kriptovaluta. Međutim, čini se da su njegovi pogledi na prostor evoluirali.

BlackRock je predvodio nalet tradicionalnih institucionalnih tvrtki koje su u lipnju podnijele zahtjeve za bitcoin ETF SEC-u.

Hoće li SEC konačno odobriti spot bitcoin ETF?

Tijekom proteklih godina, SEC je oklijevao odobriti spot bitcoin ETF. Regulator svoju odluku pripisuje njihovoj nemogućnosti sprečavanja prijevarnih i manipulativnih praksi. Međutim, promatrači tržišta sugeriraju da su iznimni rezultati BlackRocka s zahtjevima za ETF glavni favorit za prevladavanje povijesnih prepreka koje je predstavio SEC.

No regulator je ubrzo pokvario planove ocijenivši nedavne zahtjeve neadekvatnima. SEC je priopćio da zahtjevi nisu imenovali kripto mjenjačnicu s kojom su tvrtke potpisale ‘ugovor o dijeljenju nadzora (SSA)‘.

Upravitelji imovinom od tada su riješili zabrinutost SEC-a ponovnim popunjavanjem svojih zahtjeva, imenujući Coinbase svojim SSA partnerom.

U međuvremenu, nedavni događaji dodatno su ojačali nadu da bi regulator konačno mogao odobriti bitcoin ETF. Upravitelj kripto imovinom Grayscale izjavio je da su investitori željni izloženosti bitcoina sa zaštitom koju ETF nudi.

10. svibanj 2024 12:04