Kripto
StoryEditor

Solanin blockchain ugasio se na sedam sati sa subote na nedjelju

02. Svibanj 2022.

Solana se u subotu na nedjelju gotovo 'ugasila' na sedam sati, otprilike od 22:30 do 5:00 prema našem vremenu, nakon što se čini da su botovi preplavili Candy Machine, alat za kreiranje (mintanje) NFT-ova.

NFT minting botovi navodno su predali više od 4 milijuna transakcija u sekundi, generirajući više od 100 Gbps prometa koji je srušio mrežu.

Prekid rada, prema tweetu Metaplexa, bio je djelomično posljedica bottinga u programu Metaplex Candy Machine.

- Kako bismo se borili protiv toga, skupili smo se i uskoro ćemo uvesti kaznu za botting u program u sklopu širih napora za stabilizaciju mreže - napisali su na Twitteru iz Metaplexa.

Austin Federa, šef komunikacija za Solanu, potvrdio je pad sinoć na Twitteru.

- Solana mainnet beta ispao je iz konsenzusa i validatorska mreža se nije mogla oporaviti - napisao je Federa.

Kasnije u nedjelju u ranim jutarnjim satima, validatorski operateri proveli su ponovno pokretanje klastera solanine mreže Mainnet Beta.

Posebice, solanin Discord server postao je ključno središte napora na obnovi, jer su neki pozvali validatore čvorova da probude druge koji možda nisu svjesni prekida rada.

Subotnji prekid rada naveo je neke da preispitaju učinkovitost blockchaina, a mnogi, uključujući osnivača Cardana Charlesa Hoskinsona, objavili su memeove na društvenim mrežama o nesreći.

Izgred također podsjeća na 17-satni prekid rada koji je Solana pretrpio u rujnu. U izvješću koje je kasnije objavila Zaklada solane okrivljuje se da je 'mrežni zastoj' zapravo, napad uskraćivanja usluge.

Nakon što je tijekom prekida rada pao na 83,06 dolara, solana je u trenutku pisanja nadoknadila većinu tih gubitaka danas, te se kreće oko 90 dolara.

25. travanj 2024 08:45