Kripto
StoryEditor

Spot volumen kripto trgovanja dosegao 2,8 bilijuna dolara u prvom kvartalu 2023., Binance i dalje vodeći

24. Travanj 2023.

Bitcoin je ove godine pokazao ogromnu otpornost. Iako cjelokupni rast sam po sebi nije prošao glatko, ima značaj jer je došao u pozadini bankarskog skandala. To je u osnovi predstavljalo pomak u raspoloženju investitora prema gledanju na bitcoin kao zaštitu od bankarske krize.

Prema najnovijem izvješću platforme za praćenje tržišta CoinGecko, zabilježen je volumen spot trgovanja na najvećih 10 kripto mjenjačnica. On iznosi 2,8 bilijuna dolara za prvo tromjesečje 2023., što je rast za više od 18 posto od četvrtog tromjesečja 2022. godine.

Mjesečni volumen trgovanja također je bio u porastu od najnižih razina od 0,5 bilijuna dolara u prosincu 2022., ali tek treba dosegnuti prosječno bilijun dolara, što je brojka koja je posljednji put viđena u prvom polugodištu 2022.

Spot tržišna aktivnost obično se izjednačava s dugoročnim ulagačima, a povećanje signalizira obnovljeni optimističan pogled na tržište.

Regulatori širom svijeta pojačali su svoju represiju nad centraliziranim kripto mjenjačnicama (CEX). Tržišni igrači okrenuli su se decentraliziranim mjenjačnicama (DEX), što je potaknulo značajan rast.

Kao takvi, DEX-ovi su svjedočili da njihova popularnost premašuje popularnost CEX-a za otprilike dva puta. U izvješću se procjenjuje da su DEX-ovi porasli 33,4 posto, naspram 16,9 posto za CEX-ove u prvom tromjesečju 2023.

Međutim, omjer CEX:DEX volumena trgovanja ostao je iznad 90 posto tijekom istog razdoblja.

Binance je dominirao CEX volumenom u ožujku 2023., te ostvario tržišni udio od 62 posto, čak i kada se platforma pod vodstvom CZ-a suočila s regulatornim preprekama, posebno iz SAD-a.

S druge strane, američki kripto div Coinbase tek treba iskoristiti propast FTX-a jer je njegov volumen pao za 0,5 posto u prvom tromjesečju 2023.

18. travanj 2024 09:30