Kripto
StoryEditor

Stečajni sudac naredio Celsiusu da vrati 44 milijuna dolara u kriptovalutama manjem broju korisnika

08. Prosinac 2022.

Američki stečajni sudac odgovoran za slučaj Celsiusa naredio je kripto zajmodavcu u stečaju da vrati kriptovalute u vrijednosti od oko 44 milijuna dolara.

Prema Bloombergu, presuda suca Martina Glenna utjecat će na sredstva korisnika koji nikada nisu dotaknula uslugu kreditiranja tvrtke, koja predstavljaju prilično malu manjinu ukupnih sredstava Celsiusa.

Prema nedavnom sudskom podnesku, oko 58.300 korisnika držalo je imovinu vrijednu 210,02 milijuna dolara u programu zarade koji donosi kamate ili programu zaduživanja.

Čisto skrbništvo

Međutim, bilo je samo 15.680 korisnika koji su cijelo vrijeme držali oko 43,87 milijuna dolara u takozvanom ‘čistom skrbništvu‘. Upravo će ta potonja skupina dobiti 100 posto svojih sredstva, prema sucu stečajnog suda.

‘Čisto skrbništvo‘ uključivalo bi korisnike Celsiusovog custodya i withold račune, koji su učinkovito djelovali kao kripto novčanici.

No, samo će korisnici koji su cijelo vrijeme držali svoja sredstva u ‘čistom skrbništvu‘ dobiti 100 posto svog kapitala natrag zbog pravila oko ‘povlaštenih transfera‘.

Korisnici koji su prešli s Celsiusovih usluga s kamatama u ‘čisto skrbništvo‘ nakon što su mnoga financijska pitanja tvrtke postala očita, razdoblje za koje se podnošenjem zahtjeva određuje kao 90 dana prije nego što je tvrtka proglasila bankrot 13. srpnja, određena je samo za povrat kapitala do vrijednosti od 7.575 dolara.

Gore navedeni uvjet trebao bi utjecati na oko 11 milijuna dolara vrijednih kriptovaluta, prema izvješću. 

Masovna kupnja onog što je ostalo

Korisnici pogođeni Celsiusovim bankrotom, koji su zadržali novac u bilo kojoj od usluga, imaju rok do 3. siječnja da podnesu zahtjev, prema objavi tvrtke.

Najnoviji razvoj događaja u istaknutom sudskom postupku dolazi nakon što je zajmodavac postao jedna od najistaknutijih žrtava kripto bear marketa nakon što je u srpnju podnio zahtjev za bankrot poglavlja 11, izvijestivši o gotovo 1,2 milijarde dolara vrijednoj rupi u bilanci.

Uz današnje vijesti, drugi ponuđači u industriji zauzeti su kupnjom onoga što je ostalo od preostale imovine Celsiusa.

Ranije ovog tjedna, Galaxy Digital slavnog američkog investitora Mikea Novogratza pobijedio je u pokušaju preuzimanja GK8, kripto custody tvrtke koju je Celsius kupio 2021. godine.

Iako uplaćeni iznos nije bio otkriven, navodno je bio mnogo niži od 115 milijuna dolara za koje je izvorno stečen u studenom 2021. godine.

02. svibanj 2024 16:52