Kripto
StoryEditor

Što je Farcaster i zašto je kripto zajednica toliko uzbuđena zbog Twitter alternative

07. Veljača 2024.
Farcaster decentralizirana platforma

U posljednje dvije godine, posebice od kupnje i remonta Twittera od strane Elona Muska krajem 2022., brojni novopečeni decentralizirani protokoli društvenih medija pokušali su iskoristiti transparentnu, necenzuriranu moć blockchaina kako bi poboljšali online društveno iskustvo.

Farcaster je posljednji takav projekt koji je to učinio i postaje sve popularniji nakon objavljivanja ključnog ažuriranja koje je privuklo tisuće novih korisnika u nekoliko dana. Kripto zajednica na Twitteru čini se vrlo optimistična u pogledu ove nove potencijalne zamjene.

Što je Farcaster?

Osnovan od strane bivših zaposlenika Coinbasea, Dana Romera i Varuna Srinivasana 2020., Farcaster je protokol društvenih medija izgrađen na Optimismu, ethereum layer-2 blockchainu. Povrh javnog i decentraliziranog ekosustava Farcaster, korisnici mogu stvoriti (i stvorili su) mnoštvo integriranih aplikacija koje obavljaju različite funkcije društvenih medija.

Najpopularnija aplikacija izgrađena na mreži Farcaster je Warpcast, platforma slična Twitteru za pisanje postova nazvanih ‘casts’, praćenje drugih korisnika i lajkanje ili dijeljenje (‘recasting’) postova tih korisnika. Iako mnoštvo aplikacija trenutačno živi na Farcasteru, Warpcast čini gotovo polovicu svih prijava u cijelom protokolu, prema on-chain podacima tvrtke Dune.

Većina Farcasterovih najpopularnijih profila glavni su igrači u kripto prostoru, suosnivač ethereuma Vitalik Buterin, razvojni programer ethereuma Tim Beiko i kreator Base layer-2 blockchaina Jesse Pollak.

Farcaster dijeli svoje glavne prednosti s drugim decentraliziranim protokolima društvenih medija: bez cenzure, kontrola nad korisničkim podacima i besprijekorna interoperabilnost računa u svim aplikacijama izgrađenim na mreži. To je suprotno, primjerice, nedostatku međusobne povezanosti između računa na Twitteru i Instagramu.

Jedan element koji posebno razlikuje Farcaster od drugih protokola društvenih medija je naglasak mreže na eliminaciji aktivnosti robota. Da bi se prijavili, korisnici moraju platiti pet dolara naknade za prijavu, koja je namijenjena sprječavanju stvaranja neželjenih računa. Nadalje, korisnici mogu objavljivati ​​samo ograničen broj ‘castova’ na Farcaster aplikacijama, koje su povezane s paketima koji se nazivaju jedinicama za pohranu.

Jedinice za pohranu, koje idu za pet dolara po komadu, korisniku daju pet tisuća castova, 2500 reakcija i 2500 poveznica ili objava fotografija u razdoblju od jedne godine. Korisnici koji žele kupiti dodatne jedinice za pohranu kako bi objavili više mogu to učiniti putem prilično tehničkog i kompliciranog postupka. Ova struktura jedinice za pohranu osmišljena je kako bi spriječila da aplikacije Farcaster budu preplavljene milijunima komentara i lajkova robota koji muče tradicionalne platforme društvenih medija poput Twittera.

Ali nadaleko najpopularnija inovacija na Farcasteru zove se Frames i preko noći je preokrenula putanju protokola.

Što su Framesi?

Pokrenuti 26. siječnja, Framesi su nova Farcaster značajka koja korisnicima omogućuje izvođenje niza funkcija, i on-chain i off-chain, unutar Farcaster aplikacija, bez izlaska na treću stranu.

Na Warpcastu, na primjer, korisnici koji ‘skrolaju’ kroz feed castova mogu kliknuti na frame koji je objavio netko koga prate i obavljati razne funkcije, uključujući kreiranje NFT-ova, pregledavanje umjetničke galerije, igranje igara, pretplatu na biltene i izradu online kupnje, sve dok su u njihovom feedu.

Neki popularni framesi uključuju ‘Girl Scout Cookies’, koji omogućuje kupnju popularnog deserta jednim klikom, ‘Nethria’, tekstualnu igru ​​borbe s čudovištima i ‘NFT Mint’, NFT drop.

Frames pokreće Farcasterov sustav autorizacije EdDSA, koji je već bio temelj ekosustava Farcaster. Prema suosnivaču Farcastera, Danu Romeru, ta struktura eliminira mogućnost pražnjenja novčanika, lažiranja i drugih zlonamjernih kripto hakova.

Trenutačno je blockchain funkcionalnost za Frames ograničena na blockchaine povezane s ethereumom. Međutim, već sljedeći tjedan, osnivači Farcastera su naznačili da će se protokol proširiti kako bi podržao solanu.

Nekoliko dana nakon predstavljanja Framesa, Farcaster je eksplodirao u popularnosti. Ekosustav, koji je obično podržavao oko dvije tisuće dnevnih korisnika posljednjih mjeseci, brzo je porastao za više od 1300 posto u aktivnosti, na prosječno više od 28 tisuća dnevnih korisnika do ponedjeljka, prema podacima Dunea.

Količina castova i lajkova na platformi eksponencijalno je porasla u istom razdoblju, s prosječnih 100.000 dnevnih angažmana prije samo nekoliko tjedana, na preko 2,3 milijuna u ponedjeljak.

Sve u svemu, više od 125 tisuća korisnika do sada se prijavilo na Farcaster, statistika koja je blijeda u usporedbi s mainstream platformama društvenih medija, ali svejedno označava značajnu prekretnicu za kripto društvenu mrežu koja tek treba zadovoljiti mainstream mase.

28. travanj 2024 19:03