Kripto
StoryEditor

Što je WBTC, odnosno ‘zamotani‘ bitcoin

27. Svibanj 2022.

Bitcoin je prva, najveća i najpoznatija kriptovaluta na svijetu. Od stvaranja bitcoina prije više od deset godina, tehnologija koja stoji iza revolucionarnog peer-to-peer elektroničkog gotovinskog sustava uglavnom je ostala ista.

Ali bitcoin naravno nije kraj kriptovaluta. Na blockchainima pametnih ugovora kao što je ethereum, programeri su stvorili uspješan decentralizirani financijski (DeFi) ekosustav.

Da biste koristili bitcoin unutar ethereumovog DeFi ekosustava, potrebno je stvoriti ERC-20 token koji ga predstavlja. Ovo je wrapped bitcoin (WBTC), čiji je cilj kombinirati najbolje od oba svijeta dovođenjem vrijednosti i likvidnosti bitcoina u dinamičan i brzo evoluirajući svijet DeFi-a.

Što je WBTC?

WBTC je kratica za wrapped bitcoin i jednostavno je ERC-20 token koji predstavlja bitcoin. Jedan WBTC jednak je jednom BTC-u. BTC se može pretvoriti u WBTC i obrnuto. ERC-20 token standard čini prijenos WBTC-a bržim od običnog bitcoina, ali ključna prednost WBTC-a je njegova integracija u svijet ethereum novčanika, decentraliziranih aplikacija (dapps) i pametnih ugovora. U vrijeme pisanja ovog članka u optjecaju je preko 275.200 WBTC-a.

Tko je izumio WBTC?

Wrapped BTC lansiran je na ethereum mainnetu u siječnju 2019. 'Zamotani' bitcoin doveden je na svijet kao suradnički projekt između glavnih igrača u DeFi ekosustavu kao što su: BitGo, Ren, Dharma, Kyber, Compound, MakerDAO i Set Protocol u nastojanju da se unese više likvidnosti u ethereum mrežu dovođenjem bitcoina. Projekt sada kontrolira decentralizirana autonomna organizacija (DAO) pod nazivom WBTC DAO.

Što je tako posebno u WBTCU-u?

Mnogi od najpopularnijih DeFi dappova na ethereumu zahtijeva korištenje kolaterala. Proizvodi kao što su MakerDAO i Compound zahtijevaju od korisnika da zaključaju kripto imovinu kako bi posudili drugu kripto imovinu.

Budući da je ukupna vrijednost ethereuma znatno manja od bitcoina, to ograničava koliko ti protokoli mogu rasti. Dovođenjem bitcoina protokoli dobivaju poticaj u likvidnosti i još jedan vrijedan izvor kolaterala za svoje aplikacije. WBTC također omogućuje vlasnicima bitcoina da ga i dalje posjeduju, a istovremeno koriste DeFi aplikacije poput Compounda za posuđivanje ili kreditiranje novca.

Što je još drugačije?

Budući da još uvijek postoji jaz između bitcoina i ethereuma, blockchaini ne mogu izravno komunicirati jedan s drugim, potrebno je povjerenje u ljude. U usporedbi s BTC-om, WBTC nikada neće imati istu razinu sigurnosti ili nepovjerljivosti kao original, jer se oslanja na ljude i organizacije za upravljanje sustavom umjesto čistog koda. 

Kako bi povećao povjerenje i transparentnost, WBTC prolazi redovite revizije i objavljuje sve transakcije i provjere na lancu na bitcoin i ethereum mreži. Korisnici mogu samostalno provjeriti koliko je BTC-a poslano na WBTC adresu na bitcoin blockchainu, a zatim provjeriti podudaraju li se te transakcije sa stvaranjem WBTC tokena na ethereum blockchainu. Obrnuti proces spaljivanja WBTC-a za iskorištavanje BTC-a također se može pratiti na lancu.

Kako nastaju WBTC tokeni?

Upravni članovi WBTC DAO-a odlučuju o velikim nadogradnjama i promjenama protokola, kao i o tome tko može preuzeti uloge trgovaca i čuvara koji upravljaju sustavom. 

Korisnici koji imaju BTC i žele ga pretvoriti u WBTC moraju komunicirati s trgovcima. Trgovci pokreću postupak kreiranja ili spaljivanja WBTC tokena provođenjem postupaka provjere kako bi potvrdili identitet korisnika. Čuvari se drže stvarnog BTC-a koji se 'omotava' i rade stvarno kreiranje (mintanje) i spaljivanje tokena na ethereum blockchainu. Kada se WBTC spali, BTC se vraća korisniku iz skrbništva. Kada se minta novi WBTC, BTC se uzima od korisnika i pohranjuje ga skrbnik.

Kako doći do WBTC tokena?

Budući da je WBTC ERC-20 token, možete ga trgovati na decentraliziranim burzama (DEX-ima) kao što su Sushiswap ili Uniswap. Ako želite zamijeniti BTC za WBTC, na raspolaganju su brojne platforme, uključujući Atomic Wallet, Coinlist i Poloniex.

Što možete učiniti s WBTC-om?

WBTC se može koristiti u DeFi-u, možete sudjelovati u DeFi aktivnostima kao što su kreditiranje, zaduživanje, zamjena tokena, yield farming i liquidity pooling. Neke DeFi platforme koje podržavaju WBTC uključuju Aave, Balancer, Compound, Kyber Network, MakerDAO i Uniswap.

Budućnost

Budućnost ne ovisi o tome kako će pojedinci koristiti WBTC, već o tome što će programeri izgraditi pomoću WBTC-a. Kao permissionless ERC-20 token, WBTC postaje još jedan sastavni dio DeFi aplikacija u rastućem ekosustavu. Kako sam DeFi raste, tako će uz njega rasti i upotreba i aplikacije za WBTC.

23. travanj 2024 16:24