Kripto
StoryEditor

Što spot bitcoin ETF znači za investicijski svijet

09. Siječanj 2024.

Vijesti o potencijalnom i vrlo izgledom odobrenju spot bitcoin ETF-a dospio je na naslovnice, privukao pozornost regulatora i utjecao na kripto tržište 2023. i početkom 2024. Iako kripto ETF-ovi nisu novost, SAD tek treba vidjeti spot bitcoin ETF koji kotira na američkoj burzi.

Otkako su osnivači Gemini kripto mjenjačnice Cameron i Tyler Winklevoss podnijeli prvu prijavu za spot bitcoin ETF 2013., više od desetak drugih podneseno je američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC). Neki od najvećih svjetskih upravitelja imovinom i financijskih institucija ušli su u borbu, uključujući BlackRock, Invesco, ARK, VanEck i Fidelity.

Dok je SEC opetovano odbijao prijave, čini se da se plima mijenja. Analitičari sugeriraju 99 postotnu vjerojatnost za odobrenje do 10. siječnja 2024., a savezni sud nedavno je prisilio SEC da preispita svoje odbijanje pokušaja Grayscalea da pretvori svoj GBTC fond u ETF.

Nova klasa imovine ulazi u portfelje velikih igrača

U SAD-u je ulaganje u bitcoin ostalo nedostupno za veliku većinu investicijskih i mirovinskih fondova. Iako se oko 36,7 bilijuna dolara drži u IRA i 401-k računima od drugog tromjesečja 2023., zanemariv dio uložen je u bitcoin. Odobrenje spot bitcoin ETF-a moglo bi promijeniti ovu dinamiku, dajući tradicionalnim investicijskim fondovima u SAD-u pristup bitcoinu.

Dok bitcoin ETF-ovi danas postoje u SAD-u, oni koji su trenutno dostupni izvedeni su iz bitcoin futuresa, koji nisu uvijek u potpunosti povezani s temeljnom imovinom. Nasuprot tome, spot bitcoin ETF zahtijeva izravno ulaganje u samu temeljnu imovinu, u ovom slučaju bitcoin.

Zašto je ta razlika između terminskih i spot ETF-ova značajna? Uzmimo u obzir da bitcoin ima ograničenu ponudu, sa samo 21 milijun komada koji će ikada biti izrudareno. U kombinaciji s rastućom krivuljom potražnje, statična krivulja ponude rezultirala je od samih početaka dugoročan rast cijene bitcoina.

Nova faza u povijesti bitcoin ETF-ova

Tijekom proteklih nekoliko godina bilo je nekoliko pokušaja pokretanja spot bitcoin ETF-a u SAD-u, a SEC ih je sve odbio. Među primarnim problemima bili su manipulacija tržištem i uočeni nedostatak odgovarajućih skrbničkih aranžmana. Ali, kripto krajolik je evoluirao.

Regulirane kripto mjenjačnice i kvalificirani skrbnici mogu riješiti mnoge od ovih problema. Na primjer, provedba sporazuma o dijeljenju nadzora (SSA) između burzi i spot kripto mjenjačnica nudi važnu vidljivost spot tržišta bitcoina koja može ublažiti zabrinutost zbog manipulacije.

Sudionici na tržištu također su razvili bolje razumijevanje bitcoina i njegove temeljne tehnologije, blockchaina. Povećano znanje i zrelost unutar industrije utrli su put za nove napore za pokretanje spot bitcoin ETF-a.

Spot bitcoin ETF mogao bi katapultirati kripto industriju

Potencijalno odobrenje spot bitcoin ETF-a označilo bi značajnu prekretnicu na putu legitimiranja bitcoina kao investicijskog instrumenta institucionalne razine.

Osim što bi koristio tradicionalnim ulagačima, ETF bi imao pozitivne implikacije za širu industriju digitalne imovine. Na kripto tržištu primjetna je očita korelacija cijena između bitcoina i drugih kriptovaluta. Dakle, kako bi bitcoin mogao dobiti veće priznanje putem ETF-a, mogli bismo također očekivati ​​ubrzanje komercijalnih aktivnosti povezanih s altcoinima, DeFi-em i Web3 prostorom, kao i tvrtkama koje posluju unutar tih industrija.

Pojava spot bitcoin ETF-a pruža golemu priliku i za bitcoin i za širi ekosustav digitalne imovine. To bi moglo otvoriti pristup bitcoinu za tradicionalne puteve ulaganja, dok bi potencijalno privuklo banke da aktivno sudjeluju u industriji digitalne imovine. Nadalje, to bi moglo značiti povećano sudjelovanje reguliranih burzi i kvalificiranih skrbnika, kao i mogućnost komercijalnog rasta u različitim sektorima unutar prostora digitalne imovine.

U konačnici, odobrenje spot bitcoin ETF-a moglo bi poslužiti kao potvrda da je bitcoin stvaran, otporan i tu da ostane.

08. svibanj 2024 11:30