Kripto
StoryEditor

Sud u Hong Kongu proglasio kriptovalute imovinom

20. Travanj 2023.
kripto imovina

Sud sa sjedištem u Hong Kongu priznao je kriptovalute kao imovinu koja se može držati u povjerenju u presudi koja uključuje ugašenu kripto mjenjačnicu Gatecoin. 

U analizi presude koju je objavila odvjetnička tvrtka Hogan Lovells, sutkinja Linda Chan navodno je rekla da kripto ima imovinske atribute. Sud je smatrao da je primjereno slijediti obrazloženje koje primjenjuju druge jurisdikcije da je kripto vlasništvo i da može biti predmet povjerenja.

- Kao i druge jurisdikcije zajedničkog prava, naša definicija ‘imovine‘ je inkluzivna i namijenjena je širokom značenju – napomenula je Chan.

Prema Hoganu Lovellsu, nova presuda potencijalno može pružiti upraviteljima u slučaju nesolventnosti u Hong Kongu veću jasnoću u pogledu digitalne imovine. Potvrđivanje da kripto predstavlja imovinu sličnu drugoj imovini poput dionica usklađuje Hong Kong s drugim jurisdikcijama.

Slučaj uključuje Gatecoin, kripto razmjenu sa sjedištem u Hong Kongu koja je pretrpjela hakiranje još 2016. godine, izgubivši oko 2 milijuna dolara digitalne imovine. Mjenjačnica je u ožujku 2019. objavila da je primila obvezni nalog za likvidaciju od suda u Hong Kongu.

U SAD-u Porezna uprava priznaje kriptovalute kao imovinu u savezne porezne svrhe. To znači da se načela koja se primjenjuju na transakcije nekretnina primjenjuju na transakcije pomoću kripta. U međuvremenu, sud je također priznao kripto kao imovinu u Kini. Još 2019. godine kada je Internetski sud u Hangzhou legalno priznao bitcoin kao digitalno vlasništvo.

Dok Hong Kong gura svoj cilj da postane globalno kripto središte, kineske banke povezane s državom koriste priliku za izgradnju partnerstava i uvođenje reguliranih kripto tvrtki u Hong Kong. Događaji su se odvijali unatoč zabrani kripto aktivnosti u Kini.

23. travanj 2024 21:51