Kripto
StoryEditor

Sve manji broj retail investitora šteti američkom dioničkom tržištu

24. Svibanj 2022.

Presušila je 'rijeka' retail investitora koja je nekoć održavala američka dionička tržišta, izvijestio je prošli tjedan Financial Times.

Indeksi dionica idu prema šestotjednom padu zaredom, pri čemu je S&P 500 u dosadašnjem dijelu godine oslabio 17 posto, a Nasdaq Composite za 27 posto.

Gubici uzrokuju smanjenje manjih ulagača na tržištu. Neto retail priljevi iznosili su samo 2,4 milijarde dolara ovog mjeseca do 10. svibnja, u usporedbi s 11 milijardi dolara u travnju i 17 milijardi dolara u ožujku, prema podacima JPMorgana.

Povlačenje je možda pogoršalo nedavni pad tržišta, rekao je Max Gokhman, glavni direktor za ulaganja u kalifornijskom upravitelju imovine Alphatrai.

- Retail investitori prije su bili prvi kupci pri nedavnim padovima, ali aktivnost se ili preselila negdje drugdje, ili su postali puno oprezniji u dionicama jer su ove godine više puta kažnjavani - kazao je Gokhman.

Burze su pale kako trajnija, a ne tranzitorna inflacija ulazi na američko gospodarstvo, što je navelo Federalne rezerve da povećaju kamatne stope kako bi ohladile potražnju. Viša inflacija također utječe na male ulagače, smanjujući im kupovnu moć, što im ostavlja manje sredstava za ulaganje na tržište. Više od polovice trgovaca koje je krajem travnja anketirao broker Charles Schwab imalo je pesimistična predviđanja za drugo tromjesečje 2022., dok je svaki peti ulagač rekao da je inflacija njihova primarna briga.

Vrijednost prosječnog portfelja malih ulagača smanjila se za 28 posto od kraja prosinca jer su tokovi retail kapitala oslabili u padu, navodi Vanda Research. Pružatelj podataka utvrdio je da je raspoloženje retail investitora "iznimno bearish".

Blijedi entuzijazam ulagača očitovao se u cijenama dionica brokera usmjerenih na dionice. Od početka godine dionice Schwaba pale su 23 posto, dok je Interactive Brokers pao za gotovo trećinu, a Robinhood, retail broker koji kaže da je njegova misija 'demokratizirati financije', više se nego prepolovilo.

Povlačenje je još teže na tržištima kriptovaluta, što je privuklo horde novih trgovaca tijekom pandemije koronavirusa. Coinbase, platforma za kripto trgovanje, prošlog je tjedna izvijestila da je volumen trgovanja pao više od 40 posto u prvom tromjesečju. Njegove dionice pale su ove godine za 79 posto.

Mali ulagači također su pohrlili na vlasničke opcije, ugovore koji imatelju daju pravo da kupi ili proda dionicu po određenoj cijeni. No, nakon skokova u siječnju, prosječne dnevne količine pale su u svakom od sljedeća tri mjeseca i nastavile su se smanjivati do sada u svibnju, prema podacima iz Options Clearing Corp.

Analiza podataka OCC-a Jasona Goepferta iz SentimenTradera sugerira da mali trgovci također postaju manji udio u ukupnoj aktivnosti opcija. Trgovine malim opcijama, koje se koriste kao reprezentativni podaci za maloprodajne narudžbe, porasle su na početku pandemije, ali su u trendu prema dolje, sredinom travnja, dosegnuvši najnižu razinu u dvije godine od 32 posto.

Ulagači također više ne koriste polugu jer rast kamatnih stopa povećava troškove zaduživanja kapitala.

- To dovodi do manje dostupnih sredstava za njih da kupe pri padu. A njihove omiljene tehnološke dionice pretrpjele su prilično velike padove, tako da nemaju iste dobitke za nastavak kupnje - rekao je Peng Cheng, globalni kvantitativni strateg i strateg derivata u JPMorganu.

Analitičari sumnjaju kako će mali ulagači nastaviti kupovati pri padu jednako agresivno kao i oni, budući da inflacija pritišće kućne proračune, a nervoza oko tržišta raste.

- Mnogi od tih čimbenika ne mijenjaju se u kratkom roku. Trgovci na malo ostaju, ali ponašanje u trgovanju vjerojatno će još neko vrijeme ostati niže - rekao je Cheng.

Iako su se mali ulagači povukli, nisu potpuno nestali. Ulagači više ne 'kupuju s obje ruke', rekao je Shawn Cruz, glavni trgovinski strateg u TD Ameritrade. Umjesto toga, selektivniji su, rekao je, kupujući megakapitalne tvrtke, uključujući visoko profitabilne tehnološke tvrtke s dokazanim prihodima kao što su Amazon, Microsoft i Google.

Neki su brokeri optimistični da će učinci pada trgovanja biti suzbijeni rastom kamatnih stopa, koje omogućuju brokerima da profitiraju na sredstvima koja se drže na računima kupaca.

- Brokerske kuće se ne muče. Provizije i plaćanje protoka narudžbi možda se smanjuju, ali to je uska perspektiva. Povećanje kamatnih stopa nadmašit će sve izgubljene prihode od transakcija - rekao je Thomas Peterffy, osnivač i predsjednik Interactive Brokersa, čiji su prihodi od provizija u prvom tromjesečju smanjeni za 15 posto na godišnjoj razini.

Ipak, pesimistični ulagači i usporena potražnja teški su za brokere koji su se navikli na hrabre oklade trgovaca na malo.

- Općenito nam se ne sviđaju ta tržišta jer dugoročno to nije dobro za poslovanje. Volimo dvostrana tržišta - rekao je Tom Sosnoff, osnivač trgovačke platforme Tastyworks i platforme za opcije Thinkorswim.

- Svi samo pokušavamo biti zaštitnički nastrojeni prema svojim kupcima. Retail posao zapravo ne nestaje. Samo malo hibernira, a zatim se vrati urlajući - nadodao je Sosnoff.

25. travanj 2024 02:46