Kripto
StoryEditor

Tesla Block i Blockstream udružuju se u zajedničkom pothvatu solarnog rudarenja

12. Travanj 2022.

Block (bivši Square) i Blockstream počet će rudariti bitcoin iz postrojenja koje koristi Tesline proizvode za solarnu energiju. 

Dvije tvrtke usmjerene na bitcoin financirat će izgradnju teksaškog postrojenja smještenog u jednoj od rudarskih baza Blockstreama. Tesla će za napajanje jedinice osigurati solarni fotonaponski sustav od 3,8 megavata i megapack od 12 megavata. 

Adam Back, suosnivač i izvršni direktor Blockstreama i pionir u kriptografiji, objavio je vijest na konferenciji Bitcoin 2022 u Miamiju. Back se smatra utjecajnom figurom u bitcoin krugovima, a neki sugeriraju da bi mogao ili znati ili biti identitet iza bitcoinovog pseudonimnog kreatora Satoshiija Nakamota. Od 2014. godine Back je na čelu Blockstreama, pomažući bitcoinu da raste izgradnjom sidechaina pod nazivom Liquid i uspostavljanjem rudarskih jedinica širom svijeta.

Slično Blockstreamu, Block (ranije poznat kao Square) posljednjih je godina postao ključni igrač u bitcoin sferi. Američka tvrtka za plaćanja koju vodi bitcoin evanđelist Jack Dorsey inzistirala je da pomogne u usvajanju bitcoina kroz različite napore, nudeći podršku putem CashAppa. Tijekom konferencije, Cash App je najavio da će podržati plaćanja bitcoinom na Lightning mreži. Block je također bio među prvim velikim korporativnim tvrtkama koje su dodale bitcoin na svoju bilancu u listopadu 2021., nekoliko mjeseci prije nego što je Tesla objavila da je zaradila 1.5 milijardi dolara od ulaganja u najveću kriptovalutu.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk poznat je po svom interesu za bitcoin, nakon što je vodio ulaganje svoje tvrtke u bitcoin i prethodno otkrio da imovinu drži u svom osobnom kripto portfelju. Međutim, također je u više navrata izrazio zabrinutost zbog utjecaja rudarenja bitcoina na okoliš. Musk je izazvao šok na tržištu u svibnju 2021. kada je objavio da je Tesla prestala prihvaćati plaćanja bitcoinom zbog zabrinutosti za okoliš, iako je Tesla nastavila držati bitcoin na svojoj bilanci. Najnovija vijest nagovještava Muskovu predanost podupiranju zelenog rudarstva. 

Bitcoin 2022 održao se prošlog tjedna u Miamiju. Osim vijesti o Tesli i Cash aplikaciji, bivši izvršni direktor Blockstreama Samsom Mow jučer je objavio da Próspera, Madeira i Meksiko kreću prema usvajanju Bitcoina. Izvršni direktor Strikea Jack Mallers također je otkrio da se njegova tvrtka udružila s Shopifyjem i drugim pružateljima plaćanja kako bi se korisnicima Strikea omogućilo plaćanje bitcoinom kod velikih trgovaca širom SAD-a.

20. travanj 2024 08:54