Kripto
StoryEditor

Tether uklanja rezerve komercijalnih papira za trezorske zapise

14. Listopad 2022.

Tether je ispunio svoje obećanje o odbacivanju komercijalnih papira.

Vodeći izdavatelj stablecoina jučer je priopćio kako je iz svojih pričuva eliminirao komercijalne zapise i zamijenio ih američkim trezorskim zapisima. Prema priopćenju kompanije, taj korak poduzet je u pokušaju da svoje USDT stablecoine podupre ‘najsigurnijim pričuvama na tržištu‘.

Tetherov plan o smanjenju pričuva komercijalnih zapisa prvotno je najavljen u svibnju. Od tada, tvrtka konstantno smanjuje svoje zalihe komercijalnih zapisa svaka dva mjeseca, često nekoliko milijardi dolara istodobno.

Stablecoini su kriptovalute koje su osmišljene tako da ostanu ravnopravne s valutom koju izdaje vlada kao što je američki dolar ili euro. Tether je najveći izdavatelj stablecoina na svijetu, uz tržišnu kapitalizaciju od 68,3 milijardi dolara, USDT je trenutačno treća po veličini kriptovaluta nakon bitcoina i ethereuma. Suparnički centralizirani stablecoini USDC i BUSD zauzeli su četvrto, odnosno sedmo mjesto s tržišnom kapitalizacijom od 1,6, odnosno 2,7 milijardi dolara.

Povećanje transparentnosti

Web stranica Tethera trenutačno pokazuje da gotovo 80 posto pričuva čine novčani ekvivalenti i kratkoročni depoziti. Od tih novčanih ekvivalenata 12,88 posto je u novčanim fondovima, 10,25 su bankovni depoziti, 5,66 u obliku obratnih repo ugovora, a 0,75 posto su trezorski zapisi koji nisu američki. U međuvremenu, američki trezorski zapisi čine 54,57 posto novčanih ekvivalenata. Preostalih 15,89 posto pripisuje se komercijalnim papirima. Jednom kada se web stranica ažurira kako bi odražavao novi sastav rezerve, američki trezorski zapisi mogu činiti do 70,46 posto novčanih ekvivalentnih pričuva ili oko 56,3 posto ukupnih pričuva.

Najnovije izvješće dio je stalnih napora izdavatelja stablecoina da poveća transparentnost svojih postupaka nakon što je pogođen višestrukim valovima straha, sumnje i neizvjesnosti oko stanja pričuva. Kritičari su u više navrata tvrdili kako, svojom pukom veličinom, kompanija predstavlja egzistencijalnu prijetnju kriptu i širem financijskom sustavu.

Zabrinutost oko Tethera bilo je teško ublažiti. Od 2017. do 2022. godine šest agencija revidiralo je pričuve deset puta, ali to nije učinilo mnogo na gušenju negativnih glasina. U kolovozu je Tether obećao da će proći punu reviziju nakon što je članak u Wall Street Journalu kritizirao tvrtku jer još nije obavila ‘reviziju sličnu korporativnoj kolonoskopiji‘.

Dok je USDT u prošlosti već izgubio dolarski paritet, dosad je brzo povratio svoju vrijednost, čak i u slučajevima visokog pritiska. Tijekom previranja na tržištu izazvanih terrinim implozijama u svibnju, Tether je bio u mogućnosti otkupiti više od 8 milijardi dolara vrijednih USDT-a bez ikakvih većih problema.

Hoće li sve veća transparentnost i potpune revizije biti dovoljne za otklanjanje sumnji u stanje pričuva? Zasad ne, ali se može nadati.

26. travanj 2024 04:38