Kripto
StoryEditor

Tron postao treći najveći blockchain prema zaključanoj vrijednosti

31. Svibanj 2022.

Tron, blockchain pod vodstvom kontroverznog Justina Suna pokrenut 2018. godine, sada je treći najveći blockchain u smislu ukupne zaključane vrijednosti (TVL) u DeFi-u.

Prema DefiLlami, ukupna zaključana vrijednost u devet tronovih različitih aplikacija trenutno iznosi 5,9 milijardi dolara, što je 44 posto više u posljednjih mjesec dana.

Jedina dva blockchaina ispred njega su BNB chain i lider u industriji ethereum. TVL binance smart chaina iznosi 10,8 milijardi dolara, a ethereum je domaćin preko 93 milijarde dolara.

Štoviše, tron je jedini blockchain koji je uživao u kontinuiranom rastu na svim glavnim mrežama.

Ethereum, polygon, solana, avalanche, BNB chain i fantom izgubili su dvoznamenkasti postotak u posljednjih mjesec dana.

Tronova bikovska aktivnost prvenstveno je potaknuta lansiranjem njegovog novog algoritamskog stablecoina koji obećava dvoznamenkasti povrat, shemu koja se ne razlikuje od nedavno implodiranog UST stablecoina.

Za razliku od tetherovog USDT-a ili Circleovog USDC-a, USDD nije podržan ničim i umjesto toga njime upravljaju algoritmi pametnih ugovora. Algoritam koji upravlja dolarskim paritetom stablecoina arbitražna je trgovina između USDD-a i TRX-a, izvornog tokena tronovog blockchaina.

Ulagači uvijek mogu zamijeniti (i ukloniti iz ponude) 1 USDD za 1 dolar u vrijednosti TRX-a. Ako cijena USDD-a padne ispod dolara, investitori mogu kupiti USDD na popustu i zamijeniti ga za TRX, zarađujući razliku prodajom TRX tokena na otvorenom tržištu.

Zvuči poznato?

Kao i terra, USDD također obećava investitorima više od 20 posto godišnjeg prinosa u nekoliko aplikacija.

Stopa za USDD na JustLend, money market platformi, trenutno iznosi 23 posto. Također, na platformi SUN, korisnici mogu zaraditi do 64 posto za ulaganje u USDD-TRX liquidity pool.

S obzirom na visoke stope, mnoge od ovih platformi uživale su u velikom porastu aktivnosti.

JustLendov TVL povećao se s 1,79 milijardi dolara na 2,86 milijardi dolara u manje od mjesec dana, prema DefiLlami.

Ostale aplikacije na Tronu, uključujući JustStables, SunSwap i Sun.io, također su zabilježile porast TVL-a u posljednjih mjesec dana. TVL na JustStables skočio je 15, SUNSwapov TVL za 6,18, a Sun.io TVL za 140 posto u istom razdoblju.

Nije ni blizu veličine terrinog UST-a, ali USDD-ova tržišna kapitalizacija također brzo raste.

USDD trenutno ima ukupnu ponudu od 601 milijuna tokena, s tržišnom kapitalizacijom nešto većom od 602 milijuna dolara. Ta je brojka porasla u odnosu na 90 milijuna dolara zabilježenih tijekom dana lansiranja 5. svibnja 2022., prema podacima CoinMarketCap-a.

22. travanj 2024 02:27