Kripto
StoryEditor

Tvorci Bored Ape Yacht Cluba kupili intelektualna prava CryptoPunksa

14. Ožujak 2022.

Yuga Labs, tvrtka koja stoji iza jedne od najvećih i najvrjednijih NFT kolekcija u industriji, Bored Ape Yacht Club, u subotu je objavila da je kupila prava na intelektualno vlasništvo kolekcija CryptoPunks i Meebits od tvrtke Larva Labs.

Prvi korak za Yuga Labs dodjela je pune komercijalne licence vlasnicima CryptoPunksa i Meebitsa, prema priopćenju tvrtke.

- Ovom akvizicijom Yuga Labs će posjedovati CryptoPunks i Meebit brandove i logotipe, a kao što su to učinili s vlastitom BAYC kolekcijom, Yuga Labs će prenijeti IP, komercijalno i ekskluzivno licenciranje prava na pojedinačne vlasnike NFT-ova - izjavili su iz Yuga Labsa u priopćenju.

Yuga Labs, koji je pokrenuo Bored Ape Yacht Club kolekciju u travnju prošle godine, prethodno je svim vlasnicima Bored Ape NFT-a dodijelio punu licencu za korištenje slika koje posjeduju za bilo koju komercijalne upotrebu. Poduzetnici, robne marke i slavne osobe brzo su iskoristili fenomen BAYC-a i pokrenuli razne inicijative, uključujući reklamnu kampanju za ledeni čaj Arizona i "Metaverse band" inspiriran Gorillazom iz Universal Music Group.

Larva Labs, tvorci kolekcije CryptoPunks, nisu željeli dati istu vrstu komercijalne licence svojim vlasnicima NFT-ova, što je postalo izvor kontroverzi među investitorima CryptoPunksa. Kao rezultat toga, nekoliko istaknutih vlasnika napustilo je projekt, uključujući pseudonimni "punk4156", koji je u prosincu izjavio da je spor oko intelektualnih prava ono što je dovelo do njegove prodaje CryptoPunks NFT-a vrijednih 10 milijuna dolara.

Tržište NFT-ova eksplodiralo je tijekom prošle godine, s više od 23 milijarde dolara u volumenu trgovanja u 2021. godini, prema podacima DappRadara. Boom su velikim dijelom vodile kolekcije poput Bored Apesa i CryptoPunksa, čije se najniže cijene danas kreću oko 96 (250.000 dolara), odnosno 69 (180.000 dolara) ethera.

Yuga Labs je, međutim, u svojoj najavi naglasio kako će njihov fokus ostati na Bored Apesima.

- Da budemo jasni: ekosustav BAYC-a ostat će središte našeg svemira. Vjerujemo da je ono što je dobro za Punkse dobro za Apese i ostatak prostora. Isto tako, ono što je dobro za Apse dobro je za Punkse. Želimo povećati pitu, a ne se svađati oko kriški - tweetali su iz Yuga Labsa.

Što se tiče onoga što je točno u pripremi za CryptoPunkse sada kada će IP kontrolirati Yuga Labs, pseudonimni suosnivači tvrtke nisu bili detaljni.

- Ne žurimo ništa učiniti osim da ljudima damo njihov IP, vidimo što grade i slušamo - naveli su u priopćenju.

24. travanj 2024 21:16