Kripto
StoryEditor

Ukrajinska vlada otkrila na što je potrošila 54 milijuna dolara kripto donacija

22. Kolovoz 2022.
   

Ukrajinska vlada potrošila je 54 milijuna dolara u donacijama putem kriptovaluta na vojne i medicinske potrepštine, izjavio je ukrajinski ministar.

- S 54 milijuna dolara prikupljenih od strane @_AidForUkraine, opskrbili smo naše branitelje vojnom opremom, oklopnom odjećom, lijekovima, pa čak i vozilima. Hvala kripto zajednici na podršci od početka potpune invazije! – objavio je na Twitteru Mihajlo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade i ministar digitalne transformacije.

Ukrajina pokazala raščlambu potrošnje

Ukrajina je potrošila najveći iznos, 11,8 milijuna dolara, na bespilotne letjelice, prema izvješću.

Oklopni prsluci zauzeli su drugo mjesto sa 6,9 milijuna dolara. Zatim, 5,7, 5,2 i 5 milijuna dolara potrošeno je na računalni hardver i softver, vladinu antiratnu medijsku kampanju i oružje koje je zatražilo Ministarstvo obrane.

Plaćanja su financirana pokretom Aid For Ukraine, inicijativom koju su pokrenuli Everstake, Ministarstvo digitalne transformacije Ukrajine i FTX.

Američka kripto mjenjačnica podržava taj pothvat pretvaranjem kripto donacija u fiat i slanjem donacija Nacionalnoj banci Ukrajine.

U ožujku je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao zakon o virtualnoj imovini kako bi legalizirao kriptovalute u zemlji koja je primala milijune kripto donacija za vojnu i humanitarnu pomoć u ratu protiv Rusije.

Japan zatvario rusko kripto rudarenje

U međuvremenu, posljedice invazije na Ukrajinu i dalje rastu za Rusiju, a sankcije dodatno ugrožavaju njezinu globalnu gospodarsku integraciju. Na primjer, najveća japanska internetska brokerska kuća, SBI Holdings, najavila je da će zatvoriti kripto-rudarske operacije u Rusiji, iz straha od odmazde zbog izbjegavanja sankcija.

Glavni financijski direktor Hideyuki Katsuchi najavio je planove za likvidaciju kripto rudarske opreme ranije prošlog tjedna.

Nakon kineske zabrane rudarenja kriptovaluta prošle godine, većina rudara pohrlila je u Rusiju, nakon SAD-a, kako bi iskoristila jeftinu energiju iz zemnog plina i hidroenergetskih brana.

Međutim, nakon što su sankcije ruskim tvrtkama prvi put uvedene nakon invazije ranije ove godine, američko ministarstvo financija ciljalo je švicarsku tvrtku za kripto rudarenje BitRiver zbog njezina poslovanja u Rusiji.

Ubrzo nakon toga, Compass Mining preventivno se oslobodio hardvera vrijednog 30 milijuna dolara koji je rudario u Sibiru.

26. travanj 2024 14:18