Kripto
StoryEditor

Ulagači danas bježe od bitcoina kao da prenosi virus

13. Srpanj 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Prije samo nekoliko godina, velik je broj ljudi poludio za kriptovalutama. Preko noći su postale sinonim za brzu zaradu i peterostruka vraćanja uloženih sredstava, ali i vrlo atraktivna tema za investitore koji su svjesni rizika, ali i isplativosti bavljenja s njima. 

Kao jedni od glavnih indikatora nadolazeće recesije, dionice svjetskih giganata drastično padaju iz mjeseca u mjesec. Isto vrijedi i za kriptovalute, ali velika razlika leži u spoznaji da za jedne znamo da će s vremenom ponovno doseći rekordne visine, ali to ne možemo reći za druge - jer njihova struktura leži na špekulaciji.

Ankete pokazuju nesigurnost investitora

Vrlo je vjerojatno da će bitcoin pasti na 10.000 dolara, što je gotovo pola njegove vrijednosti, nego da će se vratiti na 30.000 dolara, smatra 60 posto od 950 investitora koji su sudjelovali u najnovijoj anketi MLIV Pulsea. Podsjećamo, bitcoin je pao na 20.474 dolara, dakle 2.4 posto početkom ovog tjedna. 

Takva uplašena i negativna predviđanja naglašavaju koliko su ulagači postali nesigurni pri investiranju u kriptoindustriju koju su uzdrmali zajmodavci, kolaps valuta i kraj politike lake zarade tijekom pandemije koja je potaknula spekulativnu ludnicu na financijskim tržištima. Oko dva trilijuna dolara je nestalo iz tržišne vrijednosti kriptovaluta od kraja prošle godine, prema podacima koje je objavio CoinGecko.

Mali ulagači su bili zabrinutiji po pitanju kriptovaluta za razliku od svojih institucionalnih kolega, s obzirom da je gotovo četvrtina tu klasu imovine proglasila smećem. Profesionalni ulagači bili su znatno otvoreniji prema digitalnoj imovini, ali sektor ostaje polarizirajući. Dok je oko 28 posto svih ispitanika izrazilo snažno uvjerenje da su kriptovalute budućnost financija, 20 posto ih je označilo bezvrijednima

Daleko od toga kakav je bio nekada

Bitcoin je do sada izgubio više od trećine svoje vrijednosti otkako je u studenom dosegnuo svoj vrhunac od gotovo 69 tisuća dolara i nije trgovao ispod 10 tisuća dolara od rujna 2020. godine

- Trenutno je vrlo lako biti uplašen, ne samo zbog kriptovaluta, nego općenitog stanja u svijetu - kazao je Jared Madfes, partner u Tribe Capitalu, fondu rizičnog kapitala. 

Trenutni kaos na kriptotržištu vjerojatno će biti dodatna motivacija za vlade da pojačaju propise nove i brzorastuće industrije, a većina ispitanika u ranije spomenutoj anketi takav nadzor smatra pozitivnim jer bi mogao povećati povjerenje i dovesti do šireg prihvaćanja među institucionalnim i malim ulagačima. Takvo bi nešto vjerojatno pozdravili i potrošači koje je opekao raspad stablecoina terraUSD i problematični posrednici poput Celsius Networka i brokera Voyager Digital Ltd. 

Središnje banke u svijetu kriptovaluta

Ono o čemu u zadnje vrijeme razmišljaju središnje banke jest razvoj vlastitih digitalnih valuta koje bi se koristile pri digitalnom plaćanju, što možda ne ide niz dlaku ideji kriptovaluta za koje se tvrdilo da su nastale ne bi li se zaobišlo bankarstvo. Unatoč svemu, ne očekuje sa da će nedavni i vrlo strmoviti padovi vrijednosti ili potencijalne prijetnje središnjih banaka značajno preokrenuti industriju koju predvode dominantni bitcoin i ether

Većina ispitanika predviđa da će jedan od dva navedena tokena ostati najjači u sljedećih pet godina, ali značajan dio smatra da će u budućnosti ključnu ulogu ipak preuzeti digitalne valute središnjih banaka. 

Rezultati ankete koji su posebno zanimljivi, i oko kojih postoji širi konsenzus su nezamjenjivi tokeni ili NFT-evi o kojima se u zadnje vrijeme stalno piše i priča. Najpoznatiji su postali zbog privlačenja procjena u milijunima dolara zbog slike majmuna, ali velika većina ispitanika ih smatra samo umjetničkim projektima ili statusnim simbolima, dok ih 9 posto vidi kao dobru investiciju. 

Pitanje koje ostaje visjeti u zraku je što će potaknuti jednaki boom kao kriptovalute i NFT-evi? 

18. travanj 2024 21:14