Kripto
StoryEditor

Veliki ulagači akumulirali bitcoin u vrijednosti od dvije milijarde dolara od BlackRockovog ETF zahtjeva

11. Srpanj 2023.

Unatoč relativno stabilnom trgovanju bitcoinom između 30 tisuća i 31 tisuće dolara u posljednje vrijeme, bitcoin ‘morski psi‘ i ‘kitovi‘ kupili su od 17. lipnja bitcoin vrijedan oko 2,14 milijardi dolara.

Prema podacima Santantimenta, ti ulagači posjeduju oko 13,02 milijuna bitcoina, što je jednako preko 391 milijardu dolara, po trenutačnim cijenama.

Nedavni akumulacijski pohod

Analitička platforma Santiment procijenila je da su bitcoin morski psi i kitovi (oni koji imaju između deset i deset tisuća bitcoina) kupili 71 tisuću bitcoina u posljednja tri tjedna.

Razvoj događaja dolazi unatoč prilično slabim rezultatima cijena bitcoina u posljednje vrijeme, jer se imovinom trguje ‘postrance‘ već nekoliko tjedana.

Povjerenje ulagača moglo bi biti potaknuto nekim nedavnim događajima koji su unijeli opći optimizam u industriju. Kao prvo, najveći svjetski upravitelj imovinom, BlackRock, podnio je zahtjev za pokretanje bitcoin spot ETF-a u SAD-u. Tvrtka ima izvanredan rekord, 575 od 576 ETF proizvoda SEC je odobrio tijekom godina.

Anthony Scaramucci, bivši dužnosnik Bijele kuće i osnivač SkyBridge Capitala, ranije je tvrdio da bi bitcoin mogao postati predmet masovnog usvajanja ako vodeće institucije poput BlackRocka izdaju slične proizvode.

Nekoliko drugih financijskih divova oponašalo je taj potez sljedećih dana, a na popisu su bili Invesco, WisdomTree i Fidelity Digital Assets.

Drugi čimbenik koji pokazuje optimizam investitora je popularni bitcoin indeks straha i pohlepe. Metrika se kretala između 54 i 64 u posljednjih 20 dana (teritorij ‘pohlepe‘).

Dugoročni hodleri na istom putu

Druga analiza pokazala je da investitori bitcoina koji su dio ekosustava najmanje posljednjih 155 dana trenutno posjeduju gotovo 14,5 milijuna bitcoina. Oni su kupili znatan iznos u razdoblju od travnja do početka srpnja 2023.

Najveća digitalna imovina po tržišnoj kapitalizaciji ostvarila je prilično dobre rezultate u tom razdoblju, zaključivši drugo tromjesečje zaredom u zelenom po prvi put od bull marketa 2021. godine.

Važno je napomenuti da su dugoročni hodleri bili aktivni ne samo tijekom dobrih dana kripta. Ti su ulagači pokazali sve veći apetit krajem 2022. godine kada je nekad istaknuta kripto mjenjačnica FTX propala i izazvala ogromne gubitke za svoje klijente. Osim toga, događaj je u određenoj mjeri potkopao legitimitet industrije i smanjio povjerenje u centralizirane platforme.

Investicijska društva, hedge fondovi, privatni fondovi i drugi (poznati kao institucionalni ulagači) također su preusmjerili fokus na bitcoin.

- Analiza udjela u tim fondovima pruža vrijedan uvid u tržišnu dinamiku i raspoloženje investitora. Praćenje udjela u fondovima ne samo da pruža razumijevanje raspoloženja na tržištu, već također naglašava povjerenje institucionalnih ulagača u bitcoin kao dugoročnu imovinu - navela je platforma za analizu podataka CryptoQuant.

13. svibanj 2024 15:52