Kripto
StoryEditor

Vijest o Muskovoj kupnji dionica Twittera utjecala i na dogecoin

05. Travanj 2022.
foto Shutterstock

Izvršni direktor Tesle i osnivač SpaceX-a Elon Musk preuzeo je 9,9 posto udjela u Twitter Inc., prema Bloombergu.

Prema podnesku SEC-a, Musk je kupio 73.486.938 dionica. Budući da se TWTR-om trgovalo po cijeni od 39,31 dolara na zatvaranju u petak, to dovodi do ukupne kupnje vrijedne više od 2.8 milijardi dolara.

Što se tiče cijene dionica Twittera, ona je već skočila više od 26 posto prije otvaranja tržišta.

U kripto svijetu čini se da cijena dogecoina, jedna od omiljenih Muskovih kriptovaluta, ima koristi od vijesti.

Čim je izašla vijest dogecoin je porastao za gotovo 9 posto a trenutna cijena se kreće oko 0.153 dolara.

Musk je kupio dionice društvene mreže nakon ankete koju je proveo o Twitterovom pridržavanju, ili  nedostatku pridržavanja slobode govora.

- Sloboda govora ključna je za funkcionalnu demokraciju. Vjerujete li da se Twitter rigorozno pridržava ovog načela? - pitao je Musk na Twitteru.

Odgovorilo je preko 2 milijuna korisnika Twittera, od kojih je 70 posto mišljenja da se Twitter ne pridržava načela slobode govora.

Kupnja dionica izvršnog direktora Tesle dolazi u trenutku kada platforma društvenih medija istražuje mogućnosti decentralizacije. 

U studenom prošle godine Twitter je najavio novi, predani kripto tim čija je glavna odgovornost istražiti mogućnosti u prostoru decentraliziranih aplikacija (dapps).

Kripto odjel Twittera vodi Tess Rinearson, za koju je Twitter tada rekao da ima zadatak postaviti strategiju za budućnost kripta na Twitteru.

Tim je također zadužen za istraživanje načina uključivanja decentraliziranih tehnologija u samu Twitterovu infrastrukturu.

Kripto entuzijasti također pozivaju na prelazak na decentralizirane platforme društvenih medija. 

U studenom 2021. suosnivač Solane Raj Gokal rekao je da se treba osloboditi centraliziranih društvenih medija, jer je najavio inicijativu vrijednu 100 milijuna dolara za web3 tehnologiju društvenih medija uz Redditovog suosnivača Alexisa Ohaniana.

25. travanj 2024 07:48