Kripto
StoryEditor

Visa razmatra mogućnost integracije ethereum blockchaina

22. Prosinac 2022.

Globalni kartični div Visa signalizirao je u ponedjeljak svoj snažniji, trajni interes za kripto, objavivši publikaciju u kojoj se navodi kako bi tvrtka jednog dana mogla surađivati s ethereum blockchainom po pitanju automatskih plaćanja.

Rad, potaknut internim hackathonom tvrtke održanim ranije ove godine, detaljno opisuje kako su korisnici ethereuma mogli, uz podršku Vise, zakazati automatsko plaćanje iz self-custody kripto novčanika. Takva sposobnost još nije moguća na glavnoj ethereum mreži, ali bi bila omogućena popularnim prijedlogom ethereuma pod nazivom ‘Account Abstraction‘, koji bi omogućio da ethereum korisnički računi funkcioniraju kao pametni ugovori i sadrže unaprijed zakazane funkcije izvršavanja.

Iako kripto automatsko plaćanje ne bi nužno imalo dramatičan utjecaj na bankarsko i platno okruženje, to je još jedan znak da Visa planira postati aktivan igrač u kripto prostoru, sektoru koji smatra potencijalno ključnim za dugoročnu budućnost plaćanja.

– Želimo imati priliku aktivno doprinijeti tehničkom razvoju koji se događa u kripto ekosustavu. Najbolji način za to je učenje radeći, zapravo ulazeći dublje u Web3 infrastrukture i blockchain protokole, područja za koja mislim da će biti stvarno važna za plaćanja – izjavila je Catherine Gu, Visina voditeljica CBDC-a i protokola.

Guina grupa, prva organizirana kako bi istražila potencijal digitalnih valuta koje podupiru svjetske vlade, sada aktivno istražuje kako su druge blockchain tehnologije spremne preoblikovati svijet plaćanja i koliko brzo bi se njihovo usvajanje moglo provesti.

Čini se da taj dan, po Guinom mišljenju, nije osobito blizu.

– Ova tehnologija je trenutno u nastajanju, ali mogla bi biti nešto u budućnosti. Potrebno je provesti mnoga istraživanja oko temeljnih aspekata važnih za plaćanja, poput sigurnosti i skalabilnosti – rekla je.

Trajan, nedostižan cilj za blockchain mreže poput ethereuma odavno je skalabilnost: sposobnost održavanja mrežne sigurnosti uz omogućavanje jeftinih i trenutnih transakcija u masovnim razmjerima. Mnoga očekivana ažuriranja ethereum mreže usmjerena su na rješavanje ovog problema. Proto-danksharding je, na primjer, rana verzija sustava koji bi jednog dana mogao radikalno smanjiti količinu podataka potrebnih za sigurnu analizu kako bi se obradile veće količine ethereum transakcija. Očekuje se kako će biti lansiran kasnije sljedeće godine. 

– Sa stajališta plaćanja, većina blockchain mreža još uvijek nije dovoljno skalabilna za obradu transakcija zaista velikom brzinom na siguran i pouzdan način – rekla je Gu.

Dok mreže poput ethereuma ne skaliraju, malo je vjerojatno da će ih velike tvrtke poput Vise smisleno integrirati. No, tvrtka za plaćanja, koja je u redovitoj komunikaciji s programerima ethereuma, optimistična je da su takvi tehnološki horizonti nadohvat ruke.

Taj optimizam nudi značajan odmak od sumornosti trenutnog mainstream raspoloženja na kriptovalute, u kojem je u posljednjih mjesec dana dominirala propast kripto mjenjačnice FTX i njegovog osramoćenog osnivača, Sam Bankman-Frieda.

– Vrlo je važno shvatiti što je signal, a što buka. Uzimamo mnogo dugoročniji pogled na ovu tehnologiju. Možda ima pravu korisnost i zato smo ovdje: ulagati više i istraživati – objasnila je Gu.

U listopadu je tvrtka podnijela prijavu za zaštitni znak koji pokazuje da razmišlja o kripto novčaniku i metaverse proizvodu. Mjesec dana kasnije, Visa je prekinula partnerstvo s FTX-om koje je korisnicima kripto mjenjačnice omogućilo dobivanje debitnih kartica marke Visa.

Istog mjeseca, konkurentska tvrtka za plaćanja Mastercard udružila se s platformom za kripto trgovanje Paxos kako bi pokrenula kripto trgovanje za banke.

25. travanj 2024 01:47