Kripto
StoryEditor

Vitalik Buterin misli da će Metin plan za metaverzum zakazati

01. Kolovoz 2022.

Vitalik Buterin misli da će sve korporacije koje danas pokušaju izgraditi metaverzum pogriješiti.

Tvorac ethereuma podijelio je svoje viđenje putem Twittera, rekavši kako misli da tvrtke koje pokušavaju stvoriti metaverzum imaju malu vjerojatno uspjeha u svojim nastojanjima. Iako je rekao da misli da će se metaverzum 'dogoditi', dodao je kako ne misli da nijedan od postojećih korporativnih pokušaja namjernog stvaranja metaverzuma vodi nekamo.

Bez sumnje najistaknutiji korporativni igrač koji je do sada pokazao interes za metaverzum bila je Meta, Facebookova matična tvrtka koja se preimenovala u sklopu pomaka kako bi 'prihvatila' metaverzum krajem prošle godine. Buterin je spomenuo Metu u svojoj objavi korporacija koje ulaze u prostor.

- Sve što Facebook sada stvori zakazat će - napisao je u odgovoru na tweet, tvrdeći da će tvrtke usmjerene na metaverzum vjerojatno propasti jer je prerano za znati što ljudi zapravo žele.

Buterin je postao poznat po svojoj otvorenoj osobnosti jer je njegov javni profil s ethereumom rastao tijekom godina, iako često koristi svoj Twitter račun i blog za raspravu o ethereumovoj tehnologiji i kako bi decentralizacija mogla utjecati na svijet. Premda je komentirao NFT-ove u prošlosti, napominjući da je bio iznenađen procvatom 2021. i osuđivao spekulativnu stranu tržišta, rijetko je govorio o metaverzumu.

Internet sljedeće generacije

Iako je još uvijek nejasan koncept, metaverzum se široko koristi za označavanje interneta sljedeće generacije u kojem će korisnici moći raditi, igrati se i povezivati se s drugima unutar imerzivnih virtualnih svjetova. Vjeruje se da će metaverzum uključivati elemente proširene stvarnosti, virtualne stvarnosti i blockchain tehnologije. Hit izdanja videoigara kao što su Fortnite i Runescape opisana su kao rani primjeri metaverse svjetova, ali posljednjih godina kripto-izvorni naslovi poput Decentralanda i Sandboxa pronašli su uspjeh u prihvaćanju prostora.

Obje igre omogućuju igračima da posjeduju parcele digitalne zemlje i istražuju virtualne svjetove. One također uključuju vlastite tokene, nešto za što kripto entuzijasti vjeruju da će biti ključno za metaverzum u budućnosti. NFT-ovi se također često raspravljaju u tandemu jer se mogu koristiti za predstavljanje karakternih likova, virtualne zemlje ili drugih stavki u igrama, dajući igračima pravo vlasništva nad svojom imovinom. 

Nekoliko velikih korporacija najavilo je metaverse predstave dok je utrka kripto bikova dosegla vrhunac 2021. godine, a brendovi poput Adidasa i Coca-Cole kupovali su NFT-ove, stvarali vlastite kolekcije i organizirali vlastite virtualne zabave. Metaverse hype dosegao je vrhunac u listopadu kada je Zuckerberg najavio Metu, a tvrtka je naznačila da je spremna udvostručiti napore u nekoliko navrata, uključujući planove dijeljenja za podršku NFT-ovima na Facebooku i Instagramu.

Zuckerberg je rekao da će ogranak tvrtke, Reality Labs, uložiti 10 milijardi dolara u sektor nakon objave, a kasnije je izvijestio o gubitku od 11 znamenki 2021. godine. Ova godina nije prošla puno bolje, a Meta je u izvješću o zaradi u drugom tromjesečju otkrila svoj prvi pad prihoda i gubitak od 2.8 milijardi dolara na Reality Labsu. Drugim riječima, na temelju brojeva, pred tvrtkom je još dug put da dokaže da Buterin nije u pravu.

20. travanj 2024 06:25