Kripto
StoryEditor

Vodeći njemački upravitelj imovine u vlasništvu Deutsche Banka razmišlja o pokretanju kripto ETF-ova

06. Studeni 2023.

Njemačka tvrtka za upravljanje imovinom DWS Group, s imovinom od značajnih 900 milijardi dolara pod upravljanjem, spremna je napraviti značajan pohod na kriptovalute. Tvrtka se priprema za pokretanje ETF-ova koji ulažu u digitalnu imovinu, signalizirajući ključni trenutak u konvergenciji tradicionalnih financija rastućem kripto prostoru.

DWS Grupa trebala bi se pridružiti redovima velikih financijskih institucija koje se upuštaju u kriptovalute. Glavni direktor tvrtke za globalna ulaganja, Bjoern Jesch, priznao je da se unutar tvrtke vodi raspravu o intrinzičnoj vrijednosti kriptovaluta, a mišljenja su oštro podijeljena.

Jedna frakcija odbacuje vrijednost kripta, tvrdeći da nema suštinsku vrijednost. Druga frakcija priznaje trenutnu cijenu bitcoina, naglašavajući da su kupci spremni platiti 35 tisuća dolara za digitalnu valutu.

Kako bitcoin u posljednje vrijeme doživljava ponovni uspon, potaknut iščekivanjem regulatornog odobrenja za spot ETF-ove u SAD-u, DWS grupa nalazi se na raskrižju.

S jedne strane spektra skeptici se usklađuju s poznatim osobama poput Charlieja Mungera iz Berkshire Hathawaya, koji je prethodno kripto označio kao ‘djelomično prijevaru, a dijelom zabludu‘. Ukazuju na volatilnost koja je pogodila tržište i nezakonite aktivnosti povezane s kriptovalutama.

Suprotno tome, zagovornici ističu faktor ‘straha od propuštanja‘ (FOMO), naglašavajući značajnu tržišnu kapitalizaciju kriptovaluta, koja trenutno iznosi oko 1,3 bilijuna dolara. Bitcoin je posebno pokazao izvanrednu otpornost, više nego udvostručujući vrijednost tijekom godine, nadmašujući tradicionalne prinose na burzi.

DWS grupa kreće se kripto krajolikom

DWS Grupa postavila je temelje za svoj kripto pothvat sklapanjem partnerstva u travnju s Galaxy Digitalom, istaknutim upraviteljem kripto fondova. Zajedno razvijaju paket ETF-ova prilagođenih europskom tržištu.

Osim kripto ETF-ova, DWS-ov fintech fond proširio je svoj mandat na ulaganja u prostor digitalne imovine. Kao podružnica Deutsche Banka u njenom većinskom vlasništvu, DWS nadzire imovinu od impresivnih 859 milijardi eura, što ukazuje na razmjere ovog značajnog pomaka prema kriptovalutama.

Iako uvođenje kripto ETF-ova označava značajan korak naprijed u uobičajenom prihvaćanju, skeptici i dalje nisu uvjereni u dugoročne izglede kriptovaluta.

Jesch je sažeo ovo stajalište, navodeći da je predviđanje putanje kripto sektora težak izazov. Istaknuo je ograničene povijesne podatke, nedostatak kolaterala i nedostatak uspostavljenog gospodarskog okvira ili potpore središnje banke. To, ukazao je, dovodi do neizvjesnosti može li vrijednost pasti na nulu ili porasti na 40 tisuća dolara.

30. travanj 2024 05:28