Kripto
StoryEditor

Zašto je ETF toliko revolucionaran za bitcoin i kripto tržište?

21. Kolovoz 2023.

Spot bitcoin ETF ‘vruća‘ je tema koja plijeni naslovnice financijskih medija posljednjih mjeseci. Prema sentimentu tržišta, na vrhuncu je dobivanja odobrenja u SAD-u, a možda neće proći dugo vremena prije nego što ga vidimo u Hong Kongu ili u ostatku Azije.

Ali nisu svi suglasni i ‘ukrcani‘ na kripto ETF vlak. Kritičari tvrde da bi ETF-ovi povezani s bitcoinom mogli biti još gori od centraliziranih mjenjačnica za kripto tržište. Njihov glavni argument? Ne postoji mogućnost povlačenja temeljnog instrumenta. To znači da vlasnici nikada ne mogu iskoristiti najvažniju značajku bitcoina, sposobnost kontrole svojih sredstava bez potrebe da ikome vjeruju.

Potencijal ovih investicijskih instrumenata već se ostvaruje na tržištima poput Kanade. Purpose bitcoin ETF, na primjer, ugrabio je više od 400 milijuna dolara imovine pod upravljanjem u samo dva dana od lansiranja. Više nije pitanje je li kripto klasa imovine.

Kao da je ispaljena najveća signalna raketa, a institucionalni investitori kreću u utrke, postavljajući temelje za seizmički pomak u financijskom okruženju, s kripto ETF-ovima kao početnim blokom.

Kripto ETF-ovi pokreću domino efekt

ETF-ovi su ogroman posao. Samo je BlackRock krajem ožujka 2023. upravljao imovinom klijenata u ETF-ovima u iznosu od oko tri bilijuna dolara u nizu dionica, obveznica i roba.

Odobrenje kripto ETF-ova ukazuje na više od uobičajenog prihvaćanja, može potaknuti zrelost tržišta, uspostaviti stabilnost cijena i potaknuti inovacije, što dovodi do stvaranja ETF-ova za širi raspon digitalne imovine, slično kao što je odobrenje prvog ETF-a 1993. dovelo do raznolikog raspona ETF-ova danas.

S potencijalom da postanu mainstream kao i klase imovina poput dionica ili obveznica, kripto ETF-ovi mogli bi privući raznolik raspon ulagača. Ali pravi razorni element je institucionalno skrbništvo.

Institucionalno skrbništvo

Na tržištu se nude sve sofisticiraniji pristupi skrbništvu, i standardi zaštite investitora nametnuti licenciranim skrbnicima. Dok tradicionalne financijske institucije lansiraju kripto povezane trgovačke proizvode u SAD-u, potražnja za rješenjima za skrbništvo institucionalne razine naglo raste. Samo početkom kolovoza šest glavnih upravitelja imovinom podnijelo je zahtjeve za pokretanje ethereum futures ETF-ova.

Ulazak BlackRocka na kripto u prošloj godini ojačano je partnerstvom s Coinbaseom, koji bi, prema podnescima, bio zadužen za čuvanje bitcoina u BlackRock ETF-u i pružio nadzor tržišta kako bi se smanjile prijevare i manipulacije tržištem.

Samo tržište kripto skrbništva brzo se širi. Tržište kripto skrbništva vrijedilo je oko 223 milijarde dolara u siječnju 2022., u odnosu na 32 milijarde dolara u siječnju 2019. I ne usporava u skorije vrijeme, a procjene predviđaju složenu godišnju stopu rasta od 26,7 posto do 2028. godine.

Složenost i rizik povezani sa širim rasponom digitalne imovine zahtijevaju snažne usluge skrbništva. Kako prelazimo u novu eru skrbništva, razdoblje koje karakterizira aktivno sudjelovanje u decentraliziranoj ekonomiji, razvijaju se sukladne usluge kako bi uključivale povezanost s blockchain uslugama i DeFi aplikacijama. Za čuvare digitalne imovine ključno je nadograđivati postojeću infrastrukturu i nuditi sveobuhvatne usluge za unovčavanje digitalne imovine unutar operativnog okvira visokog standarda.

U tom kontekstu potpuno licencirani skrbnici za digitalnu imovinu postaju pouzdani partneri, omogućujući financijskim institucijama da integriraju digitalnu imovinu u svoje poslovanje na siguran, prilagodljiv i usklađen način.

Regulacija najveća zapreka

Bio je ovo brutalan bear market za kripto industriju od vrhunca tržišta krajem 2021. godine, ali pomama za kripto ETF prijavama najvećih imena Wall Streeta pokazala je da ovaj kutak tržišta izaziva pozornost.

Regulacija je i dalje najveća zapreka u SAD-u. Razni upravitelji fondova već godinama pokušavaju pokrenuti kripto ETF-ove, da bi ih SEC odbio zbog zabrinutosti za prijevaru i manipuliranje tržištem.

Ali nije sve tmurno na regulatornom planu. Izvan SAD-a vidimo globalni trend prema jasnijim regulatornim okvirima za digitalnu imovinu. To je poput regulatornog domino efekta, utirući put stvaranju strateških čvorišta digitalne imovine na lokacijama kao što su Singapur, Hong Kong, Ujedinjeni Arapski Emirati i Europska Unija. Provedba regulatornih okvira u navedenim regijama ne samo da će se prilagoditi rastu i raznolikosti kripto tržišta, već će i povećati transparentnost i zaštitu investitora, što će koristiti i industriji i njezinim sudionicima. I kako postaju sve robusniji, postavljaju temelje za investicijske proizvode poput kripto ETF-ova, dodatno potičući institucionalnu potražnju.

Budući da je Hong Kong nedavno debitirao maloprodajnim kripto trgovanjem putem licenciranih burzi, možda neće proći dugo prije nego što vidimo prvi spot kripto ETF u Aziji.

Redefinicija financijskog okruženja

Domino efekt potaknut kripto ETF-ovima nije samo pomak, to je revolucija. To je predstojeća transformacija koja će redefinirati financijsko okruženje. I ne radi se samo o novcu. Radi se o potencijalu za inkluzivniji, transparentniji i učinkovitiji financijski sustav koji utire put širem pristupu tržištu.

Dakle, pitanje nije treba li prihvatiti kripto revoluciju kako biste napredovali, već kako to učiniti učinkovito ili riskirati da ostanete zapostavljeni. Sada je vrijeme za akciju.

28. travanj 2024 20:47