Kripto
StoryEditor

Zašto je ethereum drugi najvrjedniji blockchain

19. Svibanj 2022.

Kako blockchain tehnologija privlači više korisnika, važno je razumjeti što ethereum čini vrijednom investicijom.

Ethereum je pokrenut kao decentralizirana mreža sposobna za pokretanje softverskih programa, popularno poznatih kao pametni ugovori. Da bi mogli pokrenuti ove softverske programe, korisnici moraju posjedovati i platiti transakcije u etheru, izvornoj kriptovaluti ethereuma. Otuda i izraz 'gas' prilikom plaćanja za korištenje aplikacija na ethereumu.

Zbog toga mnogi opisuju ethereum kao svjetsko računalo.

Optimistična budućnost ethereuma

Ethereumova vrijednost proizlazi iz pretpostavke da će ljudi htjeti posjedovati ether za pokretanje i korištenje raznih aplikacija.

Korištenje pametnih ugovora nastaviti će rasti kako se šire slučajevi upotrebe, ali potrebna je veća prilagodba slučajevima upotrebe u stvarnom svijetu. Neki od tih slučajeva upotrebe uključuju trgovanje imovinom ili zaduživanje i kreditiranje bez uključivanja posrednika kao što su banke.

Nadalje, pametni ugovori omogućuju potpunu transparentnost tih sporazuma.

O sve većem usvajanju ethereuma svjedoči činjenica da korisnici blockchaina najviše plaćaju za njegovo korištenje. Na ethereum blockchainu obrađuju se najveće i najvrjednije transakcije, te se na transakcijske naknade troši više nego na bitcoinu.  

U trenutku pisanja ovog članka korisnici su platili 46.798.105 dolara za korištenje ethereuma u posljednjih 7 dana. To je 34 puta više u istom vremenskom okviru od drugog blockchaina na toj listi, binance smart chaina (1.289.164 dolara).

Unatoč očekivanom povećanju potražnje za etherom, postoje i drugi čimbenici koji mogu pridonijeti sve većem usvajanju ethereuma, što ga potencijalno čini dobrim ulaganjem. 

Razmotrimo neke od najvažnijih čimbenika:

Decentralizacija

Ethereum u puno većoj mjeri decentralizaciju ističe kao svoj temelj, u odnosu na ostale alternativne layer 1 blockchaine poput solane i avalanchea. Glavna bit blockchaina jest omogućiti korisnicima da pohranjuju, potvrđuju i repliciraju informacije na decentraliziran način.

Svaki blockchain sustav suočava se tzv. trilemom pri kojoj ne može posjedovati sve tri stavke: skalabilnost, decentralizacija i sigurnost na razini temeljnog sloja. Ethereum je bez presedana, što se tiče decentralizacije i sigurnosti odmah iza bitcoina, no na skalabilnosti se u posljednje vrijeme događaju veliki pomaci putem tzv. layer 2 blockchaina poput optimisma, arbitruma, starkwarea i zksynca.

Ažuriranja softvera

Od pokretanja ethereum blockchaina bilo je mnogo pokušaja nadogradnje tehnologije s ciljem da se učini učinkovitijom uz održavanje decentralizacije.

Jedno od najočekivanijih softverskih ažuriranja je ono što ethereum zajednica naziva 'merge' (poznato i kao ETH 2.0) koje će pokušati ponuditi veću sigurnost i stabilnost ethereuma. 

Kako bi potvrdili transakcije i osigurali mrežu, rudari ethereuma nude svoju računalnu snagu za pokretanje složenih matematičkih problema (proces poznatiji kao proof-of-work).

Plan je da u ljeto 2022. godine ethereum koristi isključivo sigurnosni sustav pomoću kojeg korisnici zaključavaju svoj ether kako bi primili pasivni prihod. To je poput internetske obveznice koja plaća kamate štedišama, što je čini vrlo atraktivnim ulaganjem za dugoročne investitore.

Ovaj novi pristup zove se proof-of-stake i često se ističe kako je ekološki efikasniji za 99 posto od proof-of-work sustava. Ovo je jedan od ključnih narativa zašto mnogi misle da će vrijednost ethereuma nastaviti rasti.

Oskudica

Još jedan aspekt koji bi potencijalno mogao povećati FOMO (strah od propuštanja) među kripto investitorima je nadogradnja koja se odvila u kolovozu prošle godine, poznata kao EIP-1559.

Kroz ovaj mehanizam, dio naknada koje se koriste za obradu transakcija se spaljuje, tj. trajno uništava. To znači da ako je stopa spaljivanja viša od stope izdavanja, ether s vremenom može postati deflacionaran.

Zajednica razvojnih programera

Konačno, ethereum ima najveću developersku zajednicu u industriji, što mu omogućuje stalno poticanje novih i inovativnih aplikacija. Zabavna je činjenica da je od 2018. godine zajednica razvojnih programera ethereuma rasla 6 brže od zajednice razvojnih programera bitcoina.

Prelazak na proof-of-stake mogao bi se odviti sredinom kolovoza ili početkom rujna, prema posljednjim predviđanjima. Iako se kripto tržište kao i većina tradicionalnih tržišta nalazi u bear marketu, zanimljivo će biti pratiti hoće li 'merge' imati utjecaj na cijenu ethera.

Mnogi u kripto zajednici nadolazeći su događaj okarakterizirali kao najveći event nakon pokretanja bitcoina. U povijesti se nije odvio niti jedan sličan događaj u kojem je blockchain kompleksnosti i veličine poput ethereuma, prešao s proof-of-worka na proof-of-stake.

20. travanj 2024 11:41