Kripto
StoryEditor

Zelenski potpisao zakon kojim se legalizira kripto imovina u zemlji

18. Ožujak 2022.
Bitcoin Ukrajina kriptovalutefoto Shutterstock

Usred trenutnog sukoba s Rusijom, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski službeno je potpisao Zakon o virtualnoj imovini kojim se legalizira kripto imovina u zemlji.

Potpisani zakon definira ono što se smatra kripto imovinom, koristeći središnju banku Ukrajine i njezinu Nacionalnu komisiju za vrijednosne papire i burze kao kripto regulatore i uspostavlja druge propise koji se odnose na to tko može poslovati s kriptovalutama i kako moraju biti registrirane u Ukrajini.

Ranija verzija ovog zakona predložena je u rujnu prošle godine, ali je predsjednik Zelenski zatražio promjene. Ukrajinska vlada prvi je put predstavila revidiranu verziju zakona 17. veljače. Jučerašnje potpisivanje čini zakon službenim u zemlji.

Važno je napomenuti da kripto nije bio ilegalan u Ukrajini prije, kao i da ukrajinska objava ne govori ništa o legalnom sredstvu plaćanja bitcoinom u zemlji, tako da potez nije sličan onome što je Salvador učinio.

Zamjenik ministra digitalne transformacije Alex Bornyakov tweetao je da će novi kripto zakon igrati vitalnu ulogu u obrambenom procesu Ukrajine.

Ukrajinska Nacionalna komisija za vrijednosne papire i burze radit će na stvaranju nacionalne politike o kriptovalutama u zemlji, kao i na izdavanju dozvola odobrenim distributerima kriptovaluta.

Ukrajina je primila više od 100 milijuna dolara donacija putem kriptovaluta dok se zemlja nastavlja boriti protiv ruske invazije. Donacije kriptovaluta primljene su u bitcoinu, ethereumu, solani, polkadotu, pa čak i u dogecoinu.

Ukrajinski potpredsjednik Mykhailo Fedorov glasno podržava kriptovalute i kripto donacije, pozivajući na doprinos bitcoina i ethereuma na službene adrese novčanika nacije od 26. veljače.

- Potpisivanje ovog Zakona od strane predsjednika još je jedan važan korak prema iznošenju kripto sektora iz sjene i pokretanju pravnog tržišta virtualne imovine u Ukrajini - zaključilo je ukrajinsko Ministarstvo digitalne transformacije u svojoj najavi potpisivanja zakona.

02. svibanj 2024 06:47