Tvrtke i karijere
StoryEditor

PREHNIT Bivši ravnatelj DZS-a Marko Krištof prešao u tvrtku za ‘smart city‘ rješenja

16. Svibanj 2020.
Marko Krištoffoto Dražen Lapić

Makroekonomist Marko Krištof, bivši ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, pridružio se tvrtki Prehnit u kojoj je preuzeo ulogu direktora razvoja poslovanja i financija.

- Odabrao sam Prehnit jer vjerujem da se radi o tvrtki koja ima ogroman potencijal te posjeduje jedinstven set znanja i sposobnosti koji je itekako potreban na današnjem tržištu. Na poziciji Direktora razvoja poslovanja i financija bit ću zadužen za optimizaciju internih procesa i za razvoj, promociju i prodaju Smart-City rješenja te rješenja vezanih uz analizu i vizualizaciju podataka. Vjerujem da će moje iskustvo u izgradnji i vođenju kompleksnih statističkih sustava, definiranju indikatora i razvoju sustava za prikupljanje, obradu i analizu podataka otvoriti nove prilike, kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu - rekao je Krištof. 

Prehnit je inženjersko-konzultantska tvrtka, osnovana 2009. godine, koja se specijalizirala za prikupljanje, analizu i obradu prostornih podataka, kartografiju, GIS edukaciju te razvoj GIS softwarea i specijaliziranih IT rješenja. Bave se razvojem sustava za potporu odlučivanju te sustava za potporu upravljanju pametnim gradovima (Smart-City). Prehnitov sustav za evidenciju nekretnina – ENA naročito je zanimljiv gradovima i općinama jer pruža pregled stvarnog stanja površina i namjena objekata za potrebe komunalne naknade – što omogućuje povećanje prihoda komunalne naknade na pojedinačnom području za 20-70 posto.

 

Za JLS-ove izrađuje i karte solarnog potencijala, izrađuje adresne baze ulica i kućnih brojeva te ih usklađuje s katastrom. Prehnit pruža usluge i privatnom sektoru, naročito u sektoru transporta, energetike i zaštite okoliša, a petinu prihoda ostvaruje na stranim tržištima.

- Veselim se suradnji s Prehnitom jer vjerujem da se radi o timu koji može riješiti gotovo svaki izazov vezan uz prostor. Prostorna komponenta je iznimno važan dio svake analize, a prostorne informacije i kartografski prikazi podacima dodaju vrijednost, pružaju im kontekst te olakšavaju njihovu provjeru - rekao je Krištof.

16. travanj 2024 20:46