Tvrtke i karijere
StoryEditor

Tvrtke u banani: Stečajna upraviteljica Patriota odstupila zbog pritiska prokurista i najvećeg vjerovnika Duška Polovine Lunga

28. Rujan 2021.
Duško Polovina Lungo

Josip Jadran Sekso novi je stečajni upravitelj zadarskog PATRIOTA. Stečajna upraviteljica Marica Nekić zatražila je razrješenje zbog razilaženja s vlasnicom i direktoricom Zdenkom Polovina te njenim suprugom, prokuristom Dušanom Polovinom. Njih dvoje su i najveći vjerovnici. Stečajna upraviteljica spominje da je Polovina ustvrdio da je protiv nje podnio kaznenu prijavu, 'odnosno dopunio kaznenu prijavu iz 2016., znači pet godina prije otvaranja stečajnog postupka i moga preuzimanja dužnosti stečajnog upravitelja'.

Stečajni postupak pokrenut je zbog blokade računa teške 2,7 milijuna kuna, koja je u međuvremenu smanjena na oko 400 tisuća. Vjerovnici su još u rujnu 2016. prihvatili predstečajnu nagodbu, ali tvrtka nakon toga nije poslovala, niti je poštivala nagodbu i isplaćivala rate. 

Policija je početkom godine podnijela kaznenu prijavu protiv Polovine jer je kao direktor BILOG GALEBA u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a bez prethodne suglasnosti skupštine tog društva, u siječnju 2019. godine prodao građevinsko zemljište (bivši kamenolom) u vlasništvu te tvrtke PATRIOTU u vlasništvu supruge, za iznos znatno manji od stvarne vrijednost nekretnina.

Prema izvješću policije, novac nikada nije isplaćen, već je u poslovnim knjigama prikazan prebijanjem međusobnih potraživanja. Policija je navela da je Polovina BILOM GALEBU pričinio materijalnu štetu veću od 59 milijuna kuna. 

Polovina niječe sve optužber. On je poznatiji kao Duško, s nadimkom Lungo. Kandidirao se 2016. za predsjednika SDP-a, uz Zorana Milanovića i Zlatka Komadinu, ali nije skupio dovoljan broj potpisa. U međuvremenu je suspendiran iz stranke do okončanja postupka.

25. travanj 2024 16:43