Klub izvoznika
StoryEditor

Američki vojni ataše upoznat s gradnjom obalno ophodnih brodova

27. Prosinac 2020.
Matt Denny s pratnjom u Brodosplitu
Vojni ataše SAD-a u Hrvatskoj, pukovnik Matt Denny, rekao je da je kvaliteta gradnje obalno ophodnih brodova na visokoj razini. Brodosplit se tako uspješno vratio u nišu vojne brodogradnje

Ataše Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, pukovnik Matt Denny, posjetio je s pratnjom Brodograđevnu industriju Split. Posjetitelji su se upoznali s tvrtkinim kapacitetima i proizvodnim mogućnostima te nastavkom gradnje obalno ophodnih brodova kojim se Brodosplit nakon isporuke prototipa 'Omiš' vratio u nišu vojne brodogradnje.

– Posjet Brodosplitu bio je vrlo impresivan. Kvaliteta gradnje obalno ophodnih patrolnih brodova, razina gradnje putničkih brodova i metalnih konstrukcija koje uključuju dijelove za vjetroelektrane na moru ističu talent i znanje projektantskih, inženjerskih i brodograđevnih sposobnosti ovoh poduzeća – rekao je pukovnik Denny.

Dan nakon posjeta američkog vojnog atašea 'škveru' Brodosplitova Novogradnja 487, brod za polarne ekpedicije koji će nositi ime 'Utramarine', došla je vlastitim pogonom na dokovanje u riječko Brodogradilište 'Viktor Lenac'. Tehnološki napredan brod za polarne ekspedicije ugovoren je s ​Quark Expeditionsom, američkom tvrtkom u sastavu grupacije​ Travelopia, i većinom je sagrađen tijekom pandemije koronavirusa.

'Ultramarine', dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i na javnim prostorima. Vrijednost broda veća je od 106 milijuna eura, a kredit za njegovu gradnju uz Vladino jamstvo osigurao je HBOR. 

27. travanj 2024 16:12