Klub izvoznika
StoryEditor

Da je vrag odnio šalu, uvjerit ćemo se kad nastane nestašica najlonskih čarapa

14. Ožujak 2020.
Najlon čarape
Najlonke su jedan od najvažnijih uvoznih proizvoda iz Italije, ali to hrvatskoj ekonomiji neće biti najveći problem. Pad proizvodnje zbog zatvaranja pojedinih pogona u Italiji vjerojatno će utjecati i na pad hrvatskog izvoza

Prvi je ovogodišnji mjesec u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske sa svijetom možda za neko vrijeme i posljednji za koji ćemo moći reći da je dobro prošao. Kako za siječanj ukazuju prvi rezultati DZS-a, ukupan hrvatski izvoz bio je na razini lanjskog siječnja, pri čemu je zabilježen pad na tržišta izvan Europske unije (gotovo osam posto), što pak je nadoknađeno rastom na tržišta unutar EU većim od tri posto. Uvoz je povećan za 0,8 posto, jednakomjerno iz EU kao i izvan njega.

No sve je to bilo prije nego što je u Italiji detektiran prvi oboljeli od koronavirusa. Tako je najveća misterija koja se može iščitati iz ovih podataka samo začuđujuća činjenica da izvoz u siječnju nije pao u skladu s padom industrijske proizvodnje, koja je bila velikih 5,5 posto niža nego u siječnju prošle godine.

S obzirom na to da službeni podaci o izvozu i uvozu uvelike kasne za recentnim događajima na tržištima najvažnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera (s naglaskom na Italiju) tako zasad možemo samo pratiti signale i nagađati koliko je zapravo ozbiljno koronavirus ugrozio vanjskotrgovinske tokove.

image
Kontrolna ploča - prosinac 2019.
foto

Prema onome što sada čujemo iz redova prijevoznika koji voze robu u Italiju i dovoze je iz nje, stvari ne mirišu na dobro. Vozači kamiona koji se vraćaju iz Italije moraju u dvotjednu samoizolaciju, što znači da uskoro više neće biti nikoga tko će moći sjesti u kamion. Pošiljke koje dolaze iz Italije pak čekaju neraspakirane jer ih nitko ne želi dodirivati. A da je vrag zaista odnio šalu znat ćemo kad u trgovinama nastane nestašica najlon-čarapa.

Prema podacima koje smo dobili od HGK-a, naime, najlonske čarape jedan su od najvažnijih uvoznih proizvoda iz Italije. Samo u prvih devet mjeseci prošle godine vrijednost njihova uvoza iznosila je 75 milijuna eura. Prema našoj slobodnoj procjeni uz toliki uvoz iz Italije u hrvatskim trgovinama praktički nema najlonskih čarapa s drugih tržišta. Jasno, čarape su manji problem od činjenice da je Italija, iza Njemačke, naše drugo najveće izvozno tržište.

– Italija u robnom izvozu Hrvatske sudjeluje s približno 14 posto i to s velikim brojem proizvoda koji se izvoze. Iako je moguć i scenarij prema kojem će pad proizvodnje u Italiji zbog zatvaranja pojedinih pogona održati razinu uvoza, vjerojatnije je da će pad potražnje utjecati i na pad hrvatskog izvoza. Italija ima i visok udio u uvozu Hrvatske, tako da će pojedini dijelovi gospodarstva biti pogođeni nedostatkom gotovih ili intermedijarnih proizvoda iz Italije – komentirao nam je Zvonimir Savić, direktor Sektora za ekonomske analize u HGK-u.

28. travanj 2024 17:52