Klub izvoznika
StoryEditor

DIV Grupa očekuje da će zbog koronakrize porasti narudžbe europskih kupaca

27. Rujan 2020.
Darko Pappo

Izvozni poslovi DIV Grupe zbog pandemije nisu značajnije smanjeni, naprotiv, narudžbe stižu sa svih strana i kada je riječ o vijčanom segmentu i o segmentu brodogradnje. Kako je za Lider rekao Darko Pappo, član uprave Grupe, pandemija je pokazala sve nedostatke ovisnosti europske industrije o proizvodima sa Dalekog istoka.

- Koronakriza je pokazala da je dobro imati dobavljače iz Europe jer su rizici transporta i isporuke manji. Također, u našoj branši uz pregovore i sastanke važna je kontrola tijeka prozivodnje, a vjerujemo da će nam blizina donijeti i više izvoznih poslova, možda ne nužno novih kupaca, ali očekujemo da će porasti narudžbe postojećih – ističe Pappo.

Prošle je godine na razini grupe izvezeno robe u vrijednosti gotovo milijardu kuna, vijčane robe se izveze više od devedeset posto, dok su u brodogradnji svi komercijalni programi namijenjeni izvozu, osim vojnih brodova koje rade za Hrvatsku ratnu mornaricu. Na američkom tržištu fokus je na pronalasku novih kupaca, a od većih europskih kupaca u tijeku su pregovori sa jednim njemačkim kupcem brodova, sa kojim se još dogovaraju detalji suradnje.

- Ova poslovna godina sigurno će imati negativne posljedice, ali vjerujem da ćemo ih uspješno prevladati jer smo snažna i uspješna grupa – istaknuo je Pappo. U dvadeset dvije godine postojanja od dvadesetak zaposlenih narasli su na oko 3.500, vrijednost imovine iznosi 3,9 milijardi kuna, kapitalnih rezervi 1,8 milijardi, dok su ukupni prihodi u prošloj godini iznosili 1,4 milijarde kuna.

19. travanj 2024 12:08