Klub izvoznika
StoryEditor

Ina će postaviti sunčane elektrane Virje i Sisak, a gradit će ih Končar

29. Siječanj 2022.
 foto Cropix
Ugovor za gradnju dviju Ininih fotonaponskih elektrana Končar je izborio u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Početak radova očekuje se ovog proljeća, a u rad će biti puštene najkasnije tijekom iduće godine

Ina je s tvrtkom Končar – Inženjering za energetiku i transport potpisala ugovor za glavnog izvođača radova na projektima gradnje sunčanih elektrana Virje i Sisak. Elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije na godinu.

– Ovi projekti još su jedan korak u transformaciji Ine u energetsku kompaniju i u skladu su s našim razvojnim smjernicama. Cilj nam je nadograditi postojeći lanac vrijednosti, a ove solarne elektrane početak su stvaranja održivog portfelja u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora – naglasio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

U gradnji sunčanih elektrana primjenjivat će se najnovija tehnološka rješenja. Za njihovu provedbu zadužen je Končar.

– Ugovor za gradnju dviju fotonaponskih elektrana Končar je izborio u jakoj međunarodnoj konkurenciji ponuđača. U svim trafostanicama ugradit će se Končareva oprema, a kao okosnica digitalizacije postrojenja upotrijebit će se naša platforma PROZA NET. Tim ugovorom Končar učvršćuje mjesto vodeće regionalne tvrtke u gradnji i revitalizacije postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – izjavio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Očekivani početak radova na gradnji solarnih elektrana Virje i Sisak jest proljeće 2022. Nakon dovršetka i puštanja u rad, najkasnije tijekom 2023., proizvedenu električnu energiju Ina će isporučivati u javnu distribucijsku električnu mrežu. 

20. travanj 2024 06:32