Klub izvoznika
StoryEditor

INA u trećem tromjesečju imala dobit od 2,68 milijardi kuna

30. Rujan 2019.
foto Sándor Fasimon

U prvih devet mjeseci 2019. godine prihodi INA Grupe iznose 16,55 milijardi kuna, a CCS EBITDA bez jednokratnih stavki narasla je za osam posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine te iznosi 2,39 milijardi kuna. Prosječne cijene nafte su se smanjile tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine zbog čega EBITDA iznosi 2,21 milijardu kuna, a dobit 2,68 milijardi kuna.

EBITDA Istraživanja i proizvodnje nafte i plina iznosi 1,82 milijarde kuna i rezultat je niže ostvarene cijene ugljikovodika. Ukupna razina proizvodnje ostala je na istoj razini zbog veće proizvodnje sirove nafte u Egiptu, što je rezultat povećanih istražnih bušenja i razradnih aktivnosti.

CCS EBITDA bez jednokratnih stavki Rafinerija i marketinga uključujući Usluge kupcima i maloprodaju povećala se za 137 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 526 milijuna kuna. Glavni pokretač pozitivnog rezultata bili su bolji prodajni rezultati, iskorištavanje vanjskog okruženja i veći udio bijelih proizvoda u Rafineriji nafte Rijeka, zajedno s poboljšanim poslovanjem Usluga kupcima. Maloprodajne količine povećale su se za tri posto uslijed boljeg poslovanja u Hrvatskoj i širenja maloprodajne mreže u Crnoj Gori.

Prvih devet mjeseci 2019. bilo je intenzivno investicijsko razdoblje. Kapitalna ulaganja povećala su se za 69 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 1,54 milijarde kuna, a uglavnom su potaknuta ulaganjima u rafinerijsko poslovanje. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 1,32 milijarde kuna, više nego duplo u usporedbi s istim periodom prošle godine. Omjer duga i kapitala iznosi 21 posto, uz neto dug na razini od 3,03 milijarde kuna.

- Intenzivna ulaganja Ine tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine počela su pokazivati rezultate. Ukupna ulaganja premašila su 1,5 milijardi kuna, od kojih je većina u Hrvatskoj. Dovršen je remont u riječkoj rafineriji, jedan od najvećih u povijesti kompanije. Brojna poboljšanja koja su provedena tijekom remonta vidljiva su u boljoj proizvodnoj strukturi, s većim udjelom profitabilnih bijelih proizvoda. Poboljšanja će se nastaviti kroz buduće projekte, u skladu s programom INA R&M Novi smjer 2023. Također, povećana razina aktivnosti Istraživanja i proizvodnje u Egiptu rezultirala je s 23 posto većom proizvodnjom nafte u Egiptu. To je, zajedno s kontinuiranim radom na remontima bušotina u Hrvatskoj, trenutno stabiliziralo proizvodnju ugljikovodika usprkos prirodnom padu - rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon. 

Na ukupni rezultat utjecalo je nepovoljno vanjsko okruženje, ali je INA iskoristila tržišno okruženje. Prodaja u Bosni i Hercegovini porasla je za oko 18 posto, dok je prodaja Rafinerija i marketinga ostala stabilna i iznosi više od 3,1 milijuna tona. Rezultati poslovanja Maloprodaje su ostali snažni, kako u Hrvatskoj, tako i u proširenoj maloprodajnoj mreži Crne Gore.

- Općenito, unatoč smanjenoj proizvodnji zbog planiranog riječkog remonta i nepovoljnog okruženja, EBITDA i ostali pokazatelji INA Grupe su stabilni, ali donekle umanjeni. Ipak, ukupni prihodi ostali su snažni te su porasli za dva posto, što su povoljni izgledi za kraj 2019. godine - zaključio je Fasimon. 

26. travanj 2024 05:56