Klub izvoznika
StoryEditor

Koronapolugodište: Vidljiv oporavak izvoza u lipnju ublažio polugodišnji pad na 7,4 posto

15. Kolovoz 2020.
Hrvatski je robni izvoz u lipnju ove godine iznosio 1,2 milijarde eura, odnosno četiri posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Kada se to pribroji dobrim izvoznim rezultatima iz siječnja i veljače, dramatičan pad na mjesečnoj razini u travnju i svibnju ipak je dobrim dijelom pokriven

Nakon tri uzastopna mjeseca pada hrvatskog izvoza, pri čemu je u travnju i svibnju u odnosu na iste mjesece prošle godine pad iznosio oko 25 posto, preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku ukazuju na vidljiv oporavak izvoza u lipnju. Prema prvim rezultatima robne razmjene Hrvatske s inozemstvom, naime, izvoz je u lipnju iznosio nešto više od 1,2 milijarde eura, što je za četiri posto više nego u istom lanjskom mjesecu. Time je ublažen pad izvoza u prvom polugodištu ove godine, a koji je u odnosu na isto lanjsko razdoblje iznosio 7,4 posto. Usuđujemo se reći kako to, s obzirom na okolnosti, uopće nije loš rezultat. Treba se, naravno, prisjetiti i da je hrvatski izvoz imao pristojan rast i u prva dva mjeseca ove godine, što je također utjecalo na ublažavanje posljedica visokog pada u travnju i svibnju. Također treba reći da bi ukupan pad izvoza u prvom polugodištu ove godine ipak bio znatno veći da nije bilo visokog rasta izvoza nafte u Mađarsku.

U prvih pet mjeseci ove godine u sektoru 'rudarstvo i vađenje', koji se svodi na naftu i plin, zabilježen je rast izvoza od 668 posto. Drugim riječima, izvoz je u tom razdoblju bio veći od 209 milijuna eura, a u prvih pet lanjskih mjeseci bio je na 27 milijuna eura. To pak se odrazilo na visok rast (gotovo 80 posto) hrvatskog izvoza u Mađarsku u tom razdoblju, po čemu je izvoz na to tržište u suprotnosti sa svim ostalim najvažnijim hrvatskim izvoznim tržištima.

Najveći je pad izvoza u prvih pet mjeseci očekivano bio na talijansko tržište, na koje su hrvatski izvoznici plasirali robu u vrijednosti od 655 milijuna eura, odnosno 26,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Pad izvoza u Njemačku u tom je razdoblju iznosio 12,6 posto, a u Sloveniju jedan postotni poen više. Na tržišta Europske unije ukupan je pad izvoza u prvih pet mjeseci iznosio 5,9 posto, a osim Mađarske, rast je ostvaren u još desetak EU zemalja, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo (i to solidnih 18,4 posto!), koje statistički još uvijek pripada Uniji.

Prerađivačka je industrija u prvih pet mjeseci u izvozu ostvarila oko 700 milijuna eura slabiji izvozni rezultat nego u lani u tom razdoblju, pri čemu je najviše stradala proizvodnja odjeće, čija je izvozna vrijednost pala stotinjak milijuna eura.

24. travanj 2024 21:35