Klub izvoznika
StoryEditor

Ministar Ćorić: Sustav koji manje onečišćava mora manje i platiti

22. Listopad 2019.
Liderov klub izvoznika, AD Plastikfoto Ratko Mavar

- U fazi finalizacije Strategije energetskog razvoja Hrvatske, promoviramo obnovljive izvore energije i to one koji imaju najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Svako industrijsko postrojenje locirano je na nekom malo većem zemljištu, svako ima svoj krov i zato treba razmišljati upravo o proizvodnji električne energije u svom prostoru i za svoje potrebe što će rasteretiti cijenu proizvodnje - rekao je ministar energetike i zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na raspravi 28. Liderova Kluba izvoznika koja je ovoga puta održana u prostorijama AD Plastika.

Ministar je dodao da će ministarstvo aktivno raditi na smanjenju naknada za obnovljive izvore energije koje plaćaju najveći industrijski proizvođači, što će dati izravni poticaj gospodarstvenicima, posebno izvoznicima, za koje je rekao da su najvažniji dio hrvatskog gospodarstva. Ministar Ćorić je dodao da je odluka o miješanom komunalnom otpadu jedinicama lokalne uprave omogućila da revidiraju sve cijene komunalnog otpada po prinicpu onaj koji onečišćuje on i plaća. Dosadašnji sustav komunalnih naknada nije se vodio za tim, nego kvadraturom stana, brojem članova obitelji i slično, što će se promijeniti.

- Ako govorimo o industriji, pravnoj osobi koja drži do standarda i orjentirana je prema razvijenom svijetu onečišćenje je minimalno, a sukladno tome, sustav koji manje onečšićava mora manje i platiti - dodao je ministar Ćorić. Za probleme jake kune na koji ukazuju izvoznici rekao je da je samo alibi za neuspjeh. Jaka kuna postoji od 1994. godine, i ona nikada nije išla ispod 7,2 i nikada nije probila 7,6. To je tečaj valute koji je nevjerojatno stabilan i kreće se u granicama plus-minus pet posto.

- Većina je u svom poslovanju to anticipirala. I većina je taj rizik i oscilacije tečaja ugradila u svoje poslovanje, rekao je ministar Ćorić.

Đuro Horvat generalni direktor tvrtke Tehnix, članice Liderova kluba izvoznika, osnovao je tvrtku prije nešto manje od 30 godina u međimurskoj općini Donji Kraljevec. Istaknuo je da dobro surađuje s Ministarstvom zaštite okoliša te da su instalirali na krovištu vlasitog prostora solarnu elektranu, a da trenutačno proizvode više energije nego što mogu potrošiti.

- Radimo kalkulaciju u eurima, a naplaćujemo u kunama. Mislim da je dobro da se odnos kune popravi. Sve što zaradimo potrošit ćemo na veće plaće, cilj nam je da nam prosječna plaća bude deset tisuća kuna neto, a time će i država profitirati - rekao je Horvat.

Darko Pappo član uprave DIV Grupe rekao je da su započeli projekt solarnih elektrana na lokacijama u Kninu i Splitu snage deset megavata. Upitao je hoće li biti potpora na takve projekte na što je ministar Ćorić odgovorio da ministarstvo želi omogućiti bilo kojem poduzetniku u Hrvatskoj da svoju konkurentnost poveća proizvodnjom za vlastite potrebe, a ne da mu to bude core biznis.

- I tvrtka Šestan-Busch, koja kompletnu proizvodnju izvozi na 70 tržišta svijeta, zbog proizvodnog procesa u kojeg uvodi novu tehnologiju za koje im je potrebno povećanje potrošnje električne energije, razmišlja o gradnji vlastite elektrane, istaknuo je Alojzije Šestan, direktor tvrtke.

Najveći su im problemi niska kuna i visoka cijena energenata, stoga s nestrpljnejm čekaju mjere ministarstva kojima će sufinancirati gradnju elektrane, na što je ministar Ćorić rekao da najtečaj mogu očekivati već tijekom slijedeće godine.

25. travanj 2024 18:34