Klub izvoznika
StoryEditor

Obnovljena zgrada Podružnice Osijek s kontrolnim tornjem

30. Svibanj 2021.
Kontrolni toranj Osijek
Novi prostori znatno će pridonijeti poboljšanju uvjeta rada kontrolora zračnog prometa i drugog osoblja, odnosno rekonstrukcijom će se poboljšati kvaliteta i sigurnost usluga u Zračnoj luci Osijek

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) počela je od 9. svibnja pružati uslugu toranjske i prilazne proceduralne kontrole zračnog prometa na Zračnoj luci Osijek s nove lokacije, odnosno iz obnovljene zgrade osječke podružnice s novim kontrolnim tornjem koji nije bio u funkciji od 1991.

Ta je zgrada sagrađena 1980., međutim, napuštena je početkom Domovinskog rata kada se njome koristio UNPROFOR do 1995. i do danas je bila izvan funkcije, a usluga kontrole zračnog prometa pružana je iz pomoćnog i neadekvatnog objekta smještenog na krovu Zračne luke Osijek.

Prošle godine rekonstruirana je stara zgrada uz izmjenu rasporeda prostorija, postavljanje novih instalacija i prozora te izvedbu nove izolacije u cilju povećanja energetske učinkovitosti. Također je napravljena nova pristupna cesta i natkriveno je parkiralište. Kontrolni toranj opremljen je najmodernijim konzolama za kontrolorske radne pozicije, opremom za pružanje usluga kontrole zračnog prometa i sustavom za prikaz prometne situacije na tornju bez usluge radarskog nadzora, koji je razvijen vlastitim snagama.

Novi prostori znatno će pridonijeti poboljšanju uvjeta rada kontrolora zračnog prometa i drugog osoblja, odnosno rekonstrukcijom će se poboljšati kvaliteta i sigurnost usluga na Zračnoj luci Osijek. Ulaganjem su stvoreni i preduvjeti za osiguranje zadovoljavajućih kapaciteta budućeg razvoja Zračne luke Osijek. 

23. travanj 2024 23:28