Klub obiteljskih tvrtki
StoryEditor

Poduzetnicima Međimurske županije povoljniji krediti

06. Ožujak 2015.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i župan Međimurske županije Matija Posavec potpisali su s Vaba d.d. bankom Varaždin u Međimurskoj županiji Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1. „Kreditom do konkurentnosti“, a kojim će osigurati dodatne i još kvalitetnije uvjete kreditiranja malih i srednjih poduzetnika i obrtnika te doprinijeti daljnjem unapređenju gospodarstva regije

Svrha ovog programa je osiguranje povoljnog financiranja sektora malog gospodarstva kroz subvenciju kamatne stope odnosno stvaranje uvjeta za lakši pristup izvorima financiranja za unapređenje poslovnih aktivnosti, postizanje više razine standarda kvalitete proizvoda i usluga, tehnološka unapređenja, nesmetani nastavak poslovne aktivnosti i uspostavljanje dugoročne financijske ravnoteže te povećavanje i zadržavanje stabilnosti i uspješnosti poslovanja.

Poduzetnicima će tako, sukladno ovom programu, biti na raspolaganju sredstva u iznosu od 100.000,00 do 5.000.000,00 kuna, a namijenjena su financiranju kupnje, izgradnje, uređenja ili proširenja gospodarskih objekata, kupnje nove opreme ii pojedinih dijelova nove opreme odnosno ulaganjima u obrtna sredstva do 20 posto za projekte iz uslužne djelatnosti i do 30 posto za projekte iz proizvodne djelatnosti iznosa ukupno odobrenog kredita. Rok otplate je od 7 do 10 godina, ovisno o namjeni korištenja odobrenih sredstava, uz poček do 2 godine koji ulazi u rok otplate kredita. Fiksna kamatna stopa iznosi 7 posto odnosno 6,5 posto godišnje ukoliko je kredit odobren uz jamstvo Agencije HAMAG BICRO.

Navedenim programom Ministarstvo poduzetništva i obrta subvencionira kamatnu stopu u iznosu od 2 postotna poena za projekte iz proizvodne djelatnosti i 1 postotni poen za projekte iz uslužne djelatnosti dok Međimurska županija subvencionira kamatu na Poduzetničke kredite s 1 postotnim poenom za projekte iz proizvodne djelatnosti i 1 postotnim poenom za projekte iz uslužne djelatnosti.

28. travanj 2024 23:22