Lidertrend
StoryEditor

Aukcijska kuća Sotheby‘s otvorila prvu lokaciju u - meta univerzumu

11. Lipanj 2021.
Repliku londonskog svjedišta smjestili su u virtualnu stvarnost Decentraland koja počiva na tehnologiji blockchain Etheruma

Čuveni Sotheby's nije samo vješt u prodaji antiknih umjetnina već i u praćenju trendova. Ta 277 godina stara britanska aukcijska kuća otvorila je novu lokaciju i to u NFT meta univerzumu (metaverse ili metamir). Riječ je o replici njihovog londonskog sjedišta kojeg su smjestili u virtualnu stvarnost Decentraland koja počiva na tehnologiju blockchain Etheruma i u kojoj korisnici mogu kupovati, prodavati te graditi na svojim vlastitim virtualnim zemljištima. Nova građevina proteže se na pet katova, a virtualni posjetitelji mogu uživati u digitalnoj umjetnosti i razgovoru s domaćinom, avatarom Hans Lomulderom.

Prvo NFT djelo

Kako su za medije izjavili iz Sotheby'sa,  meta-svemir poput Decentralanda za njih je pun potencijala te prilika da se digitalni umjetnici, kolekcionari i ljubitelji tog jedinstvenog vida umjetnosti iz raznih dijelova (stvarnog) svijeta okupe na jednom mjestu. Otvaranje te virtualne lokacije poklopilo se i s njihovom aukcijom prvog poznatog NFT umjetničkog djela - geometrijske animacije Quantum. Djelo Kevina McCoya kreirano u svibnju 2014. u trenutku pisanja teksta dosrglo je cijenu od 1,4 milijuna dolara, a je li to konačna vrijednost bit će poznato do kraja dana.

29. travanj 2024 11:23