Lidertrend
StoryEditor

Bentley razvio sustav koji glazbu u automobilu usklađuje s raspoloženjem vozača

01. Srpanj 2021.
Britanski proizvođač automobila sklopio je partnerstvo s LifeScoreom i razvio sustav baziran na AI tehnologiji koji kreira personaliziranu muziku

Dani bjesomučnog ‘vrćenja’ radijskih postaja dok ne pronađete glazbu koja točno odgovara vašem raspoloženju tijekom vožnje su konačno gotovi. Ako vozite Bentley. Taj britanski proizvođač luksuznih automobila sklopio je partnerstvo s kompanijom LifeScore kako bi vozačima svojih automobila predstavio potpuno novi način slušanja glazbe. Te dvije kompanije razvile su sustav baziran na AI tehnologiji koji bilježi inpute vozača i kreira personaliziranu muziku.

Real time skladba

Takozvani 'adaptivni player' sklada muziku u stvarnom vremenu i usklađuje je s raspoloženjem vozača; automobil i osoba za volanom postaju savršeno sinkronizirani. Naime, LifeScore funkcionira tako što uz pomoć AI tehnologije 'blokove', odnosno sekvence koju su skladali profesionalni glazbenici (primjerice, sekvenca s bubnjevima ili akordi na gitari) slaže u kompoziciju koja je u potpunom skladu sa slušateljem.

Budući da se svaka vožnja, svako putovanje razlikuju, različito je i iskustvo slušanje glazbe, odnosno kompozicija praktički skladanih u stvarnom vremenu. Zvučnik će puštati drugačiju glazbu kad vozač lagano klizi autocestom ili pak kad stoji u gužvi. Ili, preciznije, kada se koristi Enhanced mode glazba će biti življa, stimulativnija, a kada je vozač u Cocoon modeu, melodija će biti relaksirajuća.

Iako se kompanija Bentley prva uhvatila razvijanja tehnologije koja mijenja iskustvo slušanja glazbe u vožnji, mediji očekuju da će ih pratiti i ostale kompanije iz automobilskog biznisa koje također žele iskustvo vožnje njihovih modela učiniti što posebnijim i ugodnijim.

20. travanj 2024 09:58