Lidertrend
StoryEditor

Influencer marketing - Pet Olimpijaca čije objave vrijede najviše

04. Kolovoz 2021.
influencer marketingfoto Shutterstock
Hookit, američka analitička kompanija specijalizirana za sportski marketing, analizirala je društvene profile tri tisuće sportaša i izračunala njihovu sponzorsku vrijednost

Briljantni natjecatelji ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju, ne razlikuju se od nas smrtnika samo po svojoj iznimnoj fizičkoj, ali i mentalnoj formi već i po tome što umiju svoje objave na društvenim mrežama pretvoriti u zlato. Naravno, za svoje sponzore. Hookit, američka analitička kompanija specijalizirana za sportski marketing, analizirala je profile na društvenim mrežama tri tisuće sportaša koji se trenutno natječu u Tokiju. Ta detaljna analiza postova objavljenih od siječnja do srpnja ove godine rezultirala je listom pet Olimpijaca koji svojim sponzorima, zahvaljujući svom utjecaju, donose najveću zaradu.

Influencerska arena

Kako su magazinu Fortune objasnili iz Hookita, istraživači su analizirali objave u kojima je uključen logotip ili se brend spominje u tekstu, a potom su, uz pomoć specijalnog softvera, računali promocijsku vrijednost, odnosno kvalitetu pojedinog posta. Primjerice, fotografija američke gimnastičarke Sunise Lee s članovima tima na Instagramu je skupila 104,9 tisuća lajkova i 526 komentara. Budući da se na fotki vidio i logotip sponzora Omega, potencijalna sponzorska vrijednost za brend mogla bi iznositi 16 tisuća dolara.

Međutim, Hookit je taj iznos korigirao na 7,6 tisuće budući da je logotip stajao u pozadini i brend nije spomenut u opisu fotografije. Na sličan su način analizirali objave sponzoriranih sportaša koji s kompanijama potpisuju ugovore vrijedne od 50 tisuća do nekoliko milijuna dolara.

Budući da su ovogodišnje Igre specifične po tome što nemaju gledatelja, ali i što im je, prema Nielsenu, gledanost pala za 36 posto u odnosu na Olimpijadu u Riju, jasno je kako oglašivači mnogo nade ulažu u influencere koji bi mogli povratiti njihova ulaganja. Kompanije su prošle godine potrošile 65 milijardi dolara na influencere (slavne osobe, sportaše i sl) i još dodatnih 143 milijarde na promociju i oglašavanje tih partnerstva.

Kako su izjavili iz Hookita, došlo je vrijeme kad sportaši ne moraju samo paziti na svoj nastup u sportskim arenama već i na svoje sponzore, medijski imidž i poticanje engagementa korisnika na društvenim mrežama.

Top pet zlatnih Olimpijaca koji su dobre rezultate pokazali i u influencerskoj areni:

  1. Naomi Osaka - teniska je zvijezda za kompanije Nike, Yonex i Japan Airlines zaradila 1,2 milijuna dolara
  2. Damian Lillard - američki košarkaš brendovima Adidas, Nike i Oakley donio je zaradu koja se procjenjuje na 1,1 milijun dolara
  3. Rayssa Leal - brazilska 'skateboarderica' podebljala je blagajnu brendovima Nike, Monster Energy i Casio za 847 tisuća dolara
  4. Richarlison - brazilski nogometaš zaradio je kompanijama Nike, Mastercard i Puma 835,8 tisuća dolara
  5. Sky Brown - britanska 'skateboarderica' donijela je Nikeu, GoProu i Almost Skateboardsu 672,9 tisuća dolara zarade
23. travanj 2024 10:43