Lidertrend
StoryEditor

Lider invest 2019: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

23. Listopad 2019.
Lider invest 2019 ZAVRŠNA MANIFESTACIJA/svi nagrađenifoto Ratko Mavar
Investicijski pothvati jedanaest tvrtki okrunjeni su u srijedu u Westinu Lider invest nagradama i priznanjima

Nagradu za najbolje proizvodne investicije Lider invest 2019. dobile su tvrtke Kronospan CRO, Bomark Pak i Monterra koje su sve odreda povećale proizvodne kapacitete ulaganjem u nove pogone i opremu.

Jedini proizvođač iverice u Hrvatskoj, bjelovarski Kronospan CRO u novi je pogon opremljen najmodernijim strojem za prešanje uložio gotovo 770 milijuna kuna i time osigurao nagradu 100% Lider invest u kategoriji velike investicije. Nagradu su preuzeli project manager Jure Beljo i purchase manager Mateja Sajčić, a uručila ju je Vedrana Jelušić Kašić iz Deloittea.

Novu halu u Ludbregu izgradio je i varaždinski Bomark Pak koji se ponovio i tehnologijom za proizvodnju stretch folija. Osim konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu, tim je ulaganjem 'teškim' 45 milijuna kuna otvoreno i 11 radnih mjesta, a stručni žiri nagradio ih je nagradom 100% Lider invest srednja investicija. Predsjednik HGK Luka Burilović nagradu je predao direktoru Bomark Paka Stivenu Tošu.

Nagrada 100% Lider invest mala dodijeljena je riječkoj tvrtki Monterra specijaliziranoj za geotehničke radove koja je uložila 10 milijuna kuna u logističko-distributivno pojačanje - novi pogon u Ogulinu. Nagradu je preuzeo direktor društva Dalibor Udovič, a uručio ju je Dražen Čović iz FINA-e.

Posebnu nagradu Export Lider invest za investiciju koja je najviše pridonijela izvozu dobila je tvrtka Oprema čiji se aparati za hlađenje i točenje piva koriste po cijelome svijetu, a daljnjem širenju tržišta zasigurno će pomoći investicija od 15 milijuna kuna kojom su povećani proizvodni kapaciteti. Zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić nagradu je predala Margareti Brezovec.

Employee Lider invest pripao je đurđevačkom proizvođaču premium parketa, tvrtki Bauwerk Boen za investiciju koja je najviše pridonijela zapošljavanju. Nakon preuzimanja jedne tvrtke zadržano je svih 120 radnika, a sada u pogonu radi 265 radnika. Marijana Oreb iz HAMAG-BICRO-a nagradu je predala u ruke predsjednika uprave Igora Benakovića.

Stručni odbor kojim predsjeda ugledni ekonomist Mladen Vedriš odabrao je i četiri tvrtke kojima su dodijeljene posebne nagrade, dok su četiri tvrtke dobile Lider invest priznanja. 

Posebnu nagradu ECO Lider invest svojim su investicijama ove godine zavrijedile dvije tvrtke - proizvođač eko opreme Tehnix i proizvođač strojeva za održavanje prometnica Rasco. Tehnix je uložio 130 milijuna kuna u novu tvornicu sa solarnim sustavom na krovištu koji električnom energijom opskrbljuje strojeve, a Rasco je uložio 30 milijuna kuna u razvoj čistilice LYNX koja će osim hrvatskih ulica biti ponuđena i na više od 40 drugih tržišta. Alenka Košiša Čičin-Šain iz Fonda za zaštitu okoliša nagradu je uručio direktoru Tehnixa Đuri Horvatu, a predsjednik uprave Rascoa Ivan Franišević nagradu je preuzeo od Nikolausa Linarića iz Zagrebačke banke.

Uz profesora Vedriša, Tomislav Radoš (HGK), Mladen Fogec (Udruženje stranih ulagača u Republici Hrvatskoj), Vedrana Jelušić Kašić (Deloitte), Zdenko Lucić (Ministarstvo gospodarstva), Slavko Krajcar (FER) i Miodrag Šajatović (Lider media) odlučili su odati posebna Lider invest priznanja. 

Valamar Riviera dobila je priznanje za kontinuirana ulaganja, Altpro za tehnološke inovacije, Omco Croatia za ulaganje u zaštitu okoliša, a Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor za poticanje inkluzivnosti. 

Bruni Radošu iz Valamar Riviere nagradu je predao je Luka Burilović, predsjednik HGK, Slavko Krajcar uručio je nagradu Petru Milasu iz Altproa, Hrvoje Čuvalo direktoru Omco Croatia Darku Ranogajcu, a Alenu Baščevanu iz Suvenira Arbor nagradu je predao Zdenko Lucić, izaslanik predsjednika Vlade. 

Više o investicijama saznajte u narednim danima na lider.media.

16. travanj 2024 17:53