Lidertrend
StoryEditor

Milijardera i ekscentrika Elon Muska magazin Time proglasio ‘Osobom godine‘

14. Prosinac 2021.
Elon Musk
Musk je, piše Time, klaun, genijalac, trol, vizionar, industrijalist, showman, gad; ekscentričan hibrid Thomasa Edisona i Doctora Manhattana iz Watchmana

Najbogatiji čovjek na svijetu ne posjeduje vlastitu kuću i krenuo je s rasprodajom svoje imovine. Baca satelite u svemir i iskorištava sunce; vozi automobil kojeg je sam kreirao i koji ne koristi gorivo, a gotovo da mu ne treba ni vozač. Dosta je da pucne prstom i burza se ruši. Vojska obožavatelja drži se svake njegove riječi. Sanja o Marsu dok 'jaše' Zemlju, odvažan i nesalomljiv.

Tim je riječima magazin Time uveo čitatelje o priču o Elonu Musku, čovjeku kojeg su proglasili 'Osobom godine'. Prema mišljenju uredništva magazina koji svake godine bira osobu koja je obilježila proteklih 365 dana, za Muska, čovjeka koji planira spasiti planet i pronaći nam novo utočište, može se reći da je klaun, genijalac, trol, vizionar, industrijalist, showman, gad; ekscentričan hibrid Thomasa Edisona, P.T. Barnuma, Andrew Carnegie i Doctora Manhattana iz Watchmana, polubožanstva koji proizvodi elekrtična vozila i seli se na Mars.

Od trnja do zvijezda

Njegovoj start-up kompaniji SpaceX tepaju da je budućnost američke proizvodnje svemirskih letjelica, dok kompanija Tesla koja trenutno drži dvije trećine lukrativnog tržišta električnih vozila procijenjena je na bilijun dolara. Muskovo osobno bogatstvo popelo se na više od 250 milijardi dolara zbog čega je nedavno proglašen najbogatijim čovjekom u povijesti. Njegova trenutna pozicija na planetu je doista nevjerojatna uzme li se u obzir da ga je samo prije nekoliko godina publika doživljavala kao klauna, a i živio je, doslovce, na rubu bankrota.

Danas, piše Time, taj južnoafrikanac s Aspergerovim sindromom, teškim djetinjstvom i poviješću osobnih tragedija, snagom svoje ambicije slama vlade i industrije. Zanima se za robotiku, tehnologiju čipova, umjetnu inteligenciju i kriptovalute; gostuje u humorističnim šouovima poput Saturday Night Livea i jedan je od vodećih kreatora na društvenim mrežama, posebno Twitteru na kojem ga prati 66 milijuna korisnika.

– Zbog kreiranja rješenja za egzistencijalne krize, zbog utjelovljenja mogućnosti, ali i opasnosti u doba tehnoloških titana, zbog toga što vodi društvo kroz transformaciju, Elon Musk je Osoba godine 2021 – izjavio je izvršni urednik magazina Edward Felsenthal i dodao da Musk neodoljivo podsjeća na Charlesa Lindberga, prvu osobu godine koju je uredništvo Timea odabralo daleke 1927.

Inače, ove je godine 'Zabavljačem/Zabavljačicom godine' proglašena pop zvijezda Olivia Rodrigo, a američka gimnastičarka Simone Biles imenovana 'Sportašem/Sportašicom godine', dok su 'Herojima godine' odabrani znanstvenici koji su radili na cjepivu protiv COVID-a 19. Prošle godine, naslovnicu Time krasili su Joe Biden i Kamala Harris te dijelili titulu 'Osobe godine', dok su je ranije dobili i Mark Zuckerberg i Jeff Bezos.

02. svibanj 2024 09:09