Lidertrend
StoryEditor

Neuspješni ultimatum: Spotify s platforme uklanja glazbu Neil Younga

27. Siječanj 2022.
Neil Young
Nakon što je Young objavio da Joe Rogan širi dezinformacije u vezi cijepljenja te da na platformi nema mjesta za obojicu, Spotify se odlučio za lukrativnog podcastera

Američki glazbenik Neil Young poslao je protestno pismo streaming divu Spotifyiju zatraživši da s platforme uklone podcast Joe Rogana ili – njegovu glazbu. Glazbena se platforma odlučila za potonje te tako stala u obranu lukrativnog Rogana koji posljednjih mjeseci u javnosti diže prašinu svojim stavovima u vezi pandemije i cijepljenja.

Kako je u pismo naveo Young, na taj potez se odlučio jer Spotify širi lažne informacije u vezi cijepljenja te tako potencijalno ugrožava živote onih koji u njih povjeruju. 'Mogu imati Younga ili Rogana. Ne obojicu', stajalo je u pismu koje je kasnije uklonjeno sa službene stranice pjevača. Budući da je Spotify odlučio doista maknuti njegovu muziku, američki je kantautor postao – najpopularniji svjetski glazbenik kojeg nema na platformi, domu stotina milijuna pjesama.

Lukrativni Rogan

Iz Spotifyija je medijima stigao komentar da sa željom da svjetski i glazbeni sadržaj bude dostupan korisnicima diljem svijeta dolazi i odgovornost za uravnoteženje sigurnosti slušatelja i slobode kreatora.

– Imamo detaljna pravila u vezi sa sadržajem i dosad smo uklonili preko 20 tisuća epizoda podcasta u kojima se tematizira COVID-19. Žao nam je zbog Youngove odluke i nadamo se da će se opet vratiti – poručili su iz Spotifyija koji drži preko 60 posto streaminga njegove glazbe tako da će uklanjanje, nesumnjivo, biti velik gubitak za glazbenika i njegove izdavače.

Inače, taj je glazbeni veteran, kako prenosi američki medij NPR, nedavno prodao polovicu autorskih prava britanskoj investicijskoj kompaniji Hipgnosis Songs, dok je za distribuciju većine njegove glazbe zadužen Warner Music Group te, jednim dijelom, i Universal Music Group. Tijekom desetljeća javnog djelovanja, Young je postao ikona hipija, zaklet aktivist, borac za slobode i ekologiju zbog čega ne čudi što je na ovakav način odlučio žrtvovati zaradu i stati iza svog mišljenja.

No, za Spotify je Rogan vrjedniji od Younga – za njega je 2020. iskeširao rekordnih sto milijuna dolara te se ogradio od njegovih stavova. Ili, kako je izvršni direktor Spotifyija Daniel Ek svojedobno kazao medijima: 'Rogan je kao dobro plaćen reper. Kao što ni njima ne diktiramo što će staviti u pjesme tako nećemo određivati Roganov sadržaj'.

23. travanj 2024 08:38