Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Novi, električni modeli znak su potpunog ulaska u novu eru

07. Veljača 2021.
Mercedes-EQ, EQA.
Nakon što je na neka manja tržišta još lani izbacio model EQC zasnovan na V-klasi, došlo je vrijeme za model EQA. Do kraja godine najavljeni su i EQB, EQE te EQS, što pokazuje da se Mercedes ozbiljno okreće elektrifikaciji game

Prošlog tjedna Mercedes je u online premijeri predstavio najnoviji električni Mercedes iz obitelji EQ. U Mercedesu oznaka EQ predstavlja električni automobil, a posljednje slovo označava segment kojem vozilo pripada.

Mercedes EQA je bliski 'rođak' modela GLA, samo što dolazi s električnim pogonom. Novi EQA pokretat će elektromotor snage 140 kW, što nudi 375 Nm okretnog momenta. Ta će mu snaga omogućiti ubrzanje do stotke za 8,9 sekundi, a maksimalna brzina bit će mu ograničena na 160 km/h. Prema podacima proizvođača, novi EQA dolazi s baterijom od 66,5 kWh, koja će mu omogućiti doseg od 426 kilometara.

Prepoznatljivi detalji

Model EQA uključuje black panel masku hladnjaka sa središnjom zvijezdom, što je prepoznatljiv detalj modela Mercedes-EQ, a tu je i dodatna prepoznatljiva značajka za električne Mercedese – vodoravna svjetlosna traka u prednjem i stražnjem dijelu automobila.

Ta traka od optičkih vlakana povezuje dnevna pozicijska svjetla, što osigurava visoku razinu prepoznatljivosti danju i noću, a LED stražnja svjetla stapaju se s podrezanom LED svjetlosnom trakom, čime se pojačava dojam širine stražnjeg dijela vozila. Unutrašnjost automobila je klasična u Mercedesovom stilu s velikim zaslonom ispred vozača i velikim središnjim zaslonom s najnovijim MBUX sustavom. Tu je i head-up zaslon u boji kao i navigacija s proširenom stvarnosti.

Bogata oprema

Bogata standardna oprema uključuje LED high performance prednja svjetla s funkcijom adaptive highbeam assist, easy-pack stražnja podizna vrata s električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčne aluminijske kotače, ambijentalnu rasvjetu sa 64 boje, dvostruki držač za čaše, luksuzna sjedala s podesivom potporom za lumbalni dio leđa u četiri smjera, stražnju kameru za lakše parkiranje i bolji pregled prilikom manevriranja te multifunkcijski sportski upravljač presvučen kožom. Novi Mercedes-EQ EQA na naše tržište stiže na proljeće, a preporučena cijena s PDV-om kreće od 381.000 kuna

26. travanj 2024 19:38