Lidertrend
StoryEditor

Rat platformi: Kad Facebooku smrkne, Telegramu i Signalu svane

07. Listopad 2021.
Čak i jedan od najpoznatijih zviždača Edward Snowden poziva korisnike da se prebace na, navodno, sigurnije neprofitne alternative WhatsAppu

Telegram, instant messaging aplikacija i rival WhatsAppu, u samo je jednom danu uspjela prikupiti novih 70 milijuna korisnika i to samo zahvaljujući velikom, šestosatnom krahu Facebooka, Instagrama i WhatsAppa. Osim što su korisnici pobjegli na, kako se pokazalo, sigurni(ji) Telegram, Facebook je zabilježio i goleme financijske gubitke – dionice tehnološkog giganta smanjile su vrijednost za šest milijardi dolara.

I dok se njegov CEO Mark Zuckerberg vadi iz krize prouzrokovane tehničkom pogreškom, jedan od najpoznatijih svjetskih zviždača Edward Snowden poziva korisnike da migriraju na alternativne platforme, odaberu Telegram ili neprofitni Signal čiji je on redovni korisnik.

Bolje alternative

– 'Pad' WhatsAppa samo je podsjetnik na to da biste vi i vaši prijatelji trebali radije koristiti privatnije i neprofitne alternative poput Signala. I one su besplatne, a prebacivanje ionako traje samo 30 sekundi – kazao je Snowden.

No, iako su Telegram i Signal nakon velike migracije korisnika također zabilježili tehničke probleme (dio korisnika Signala u tom periodu nije vidio sve svoje kontakte, a Telegram je bio sporiji no inače), njihovi vlasnici i dalje igraju na kartu sigurnosti i maksimalno koriste Facebookovu nevolju u svrhu promocije vlastitih platformi.

Tako je izvršni direktor Telegrama, Pavel Durov objavio: 'Novi korisnici, dobrodošli na Telegram, najveći neovisnu platformu za razmjenu poruke. Za razliku od drugih, mi vas nećemo iznevjeriti.'

19. travanj 2024 03:13